7 deugden

Wat zou jij over jezelf vertellen in 7 deugden? Mijn ideaal (en hoop!) is dat de deugd van de week op radio en tv onderdeel wordt van het journaal, net zoals het weerbericht en de filemeldingen.

Meer deugdenverhalen staan op mijn blogpagina.

Liefde
Ik houd van verhalen en heb een echte leesfamilie. Overal liggen boeken, kranten en tijdschriften. Als kind ben ik oneindig veel voorgelezen. We woonden naast de bibliotheek, waar ik iedere week het maximum aantal boeken leende en las. De meeste indruk maakte het boek ‘Levende bezemstelen’ van Lisa Tetzner.

Geloof
Ik ben niet gelovig opgevoed. De deugdenkaarten die ik uitgeef zijn als het ware ‘mijn bijbel’. Als ik ergens mee zit, pak ik mijn deugdenkaarten en zoek ik een deugd die me kan helpen. Wanneer ik er niet uitkom, trek ik een willekeurige kaart. Vaak is dat precies de deugd die ik op dat moment goed kan gebruiken! Deugden zijn mijn kompas, ze helpen me om richting te kiezen.

Rechtvaardigheid
We vinden het blijkbaar gemakkelijk om een oordeel over iemand te vellen. Ik betrap me daar zelf ook vaak op, hoor! Op school noemde een leerkracht mij bazig, dat vond ik heel onrechtvaardig. Ik schaamde me ook: wat had ik fout gedaan? Voor mijn gevoel was ik juist zo enthousiast en creatief geweest! Met een deugdenbril naar dit soort eigen-aardigheden van jezelf en anderen te kijken, dat is wat ik mensen wil leren.

Matigheid
Omdat enthousiasme een van mijn kerndeugden is, heb ik best moeite met matigheid. Ik leg de lat voor mezelf en voor anderen hoog. Aan teksten en vormgeving kan ik uren blijven slijpen. Ik moet mezelf dan echt stoppen, anders ga ik maar door. Tussendoor maak ik graag een wandeling met de hond. Op die manier laad ik mijn batterij weer op.

Wijsheid
Ik ben als het ware opgegroeid in een winkel. Als vijfjarige kon ik alles al: klanten adviseren, cadeautjes inpakken, hoofdrekenen en de kassa bedienen. Vaak tot grote verwondering – en vertedering – van de klanten. Dat mijn ouders me vertrouwen en vrijheid gaven, vind ik nog steeds een groot cadeau. Ik was zelfstandig, regelde en organiseerde dingen voor bijvoorbeeld school en de tandarts zelf. Ik denk dat ik vroeg wijs was.

Moed
Behalve voor slangen, ben ik zelden ergens bang voor. Ik spring in het diepe en zie wel waar ik bovenkom. Ik durf te investeren, zowel in mezelf als in mijn bedrijf. Ik houd van vernieuwing. Mijn ‘moed’ wordt vaak gewaardeerd. Mijn tante zei een keer: “Jij doet waar anderen alleen maar over durven dromen.” Ik heb een zekere mate van spanning nodig. Buiten de comfortzone gebeuren vaak de mooiste dingen!

Hoop
Mijn bedrijf ACT on Virtues bestaat nu sinds 2002. In het begin moest niemand wat van deugden hebben. Men deed het af als ‘ouderwets’.  Dat is intussen behoorlijk veranderd; ik ben erin geslaagd deugden praktisch en toegankelijk te maken. De meeste mensen willen graag op een positieve manier bijdragen aan een mooie wereld. Deugden kunnen daartoe inspireren. Mijn ideaal (en hoop!) is dat de deugd van de week op radio en tv onderdeel wordt van het journaal, net zoals het weerbericht en de filemeldingen. Stel je voor… Wat een beweging kan er dan ontstaan!

Let it ripple! Get involved.