Aandacht

10 maart 2019 door Annelies Wiersma

“Aandacht is het geheime ingrediënt voor succes op alle gebieden van het leven,” luidt het citaat van Daniel Goleman op de voorkant van deze deugdenkaart.

In het begin van het nieuwe jaar had ik mezelf een aantal doelen gesteld, maar halverwege februari constateerde ik dat er niet veel van terecht kwam. Ik voelde me onrustig en gauw afgeleid, ik kon m’n aandacht er eenvoudigweg niet bijhouden. Ken je dat?

Geen puf
Ik had nergens echt puf voor en heb het op den duur maar even zo gelaten. Er waren in huis nog wat eenvoudige klusjes te doen, en ‘van ellende’ ben ik daar maar mee begonnen. Voor mij is praktisch bezig zijn vaak een fijne manier, om onrust te verdrijven.

Aanrommelen
Nu is alles spik en span. Dat geeft zoveel voldoening! Het laatste losse knoopje is aan het overhemd genaaid, bij wijze van! Ik heb zelfs een vloertje gelegd, in het toilet (zie foto)! Heerlijk, even alle aandacht voor het kleine, kneuterige, dichtbije. En wat blijkt? Mijn ellendige gevoel is verdwenen. Het heeft me goed gedaan, eenvoudig wat aanrommelen, in plaats van toe te leven naar doelen. Met mildheid heb ik die naar de toekomst verschoven.

Opbrengst: innerlijke rust
De opbrengst? Een gevoel van vrijheid en helderheid. De afgelopen weken ga ik als een speer! Ik kan het iedereen aanraden, te vertragen, alles wat moet loslaten, reflecteren op de vraag ‘Waar ben ik nou eigenlijk helemaal mee bezig?’ (en voor wie?) Eenvoud en stilte opzoeken, om innerlijke rust te vinden.

Wat je aandacht geeft groeit! Heb je een moment voor deze reflectievragen?

Reflectievragen:

  • Hoe gaat het met jou aandacht, bijvoorbeeld voor mensen om je heen, en dingen die je doet?
  • Leef jij momenteel met aandacht?
  • Ben je betrokken bij je bezigheden? Geniet je van de wereld om je heen?
  • Of herken je het gevoel van (tamelijk) afwezig zijn?
  • Wat helpt jou om innerlijke onrust te herstellen?
  • Wat kan de deugd aandacht jou en/of je omgeving opleveren?
  • Welke zin op de deugdenkaart spreekt jou aan?

Ik vond zelf de zin ‘Aandacht verdrijft mijn onrust’ heel mooi. Met aandacht koken, bijvoorbeeld, is  voor mij ook een fijne manier om onrust te verdrijven. Bovendien hebben we dan een gezonde maaltijd op tafel! Ik ben benieuwd wat jij van de deugd van de week meeneemt. Als je het leuk vind, reageer dan gerust.

Stuur mij een bericht