Wie is Annelies?

Annelies WiersmaIn het kort

What the world needs now? Als je het aan mij vraagt: aandacht voor deugden! Aandacht voor deugden zet wanhoop om in zelfvertrouwen, verantwoordelijkheid en samenwerking.

Mijn naam is Annelies Wiersma, ik ben uitgever, ontwerper, auteur en trainer bij ACT on Virtues, het bedrijf dat ik in 2002 inschreef bij de KvK. Actief en bewust aandacht schenken aan deugden in jezelf en anderen, daartoe hoop ik mensen – kinderen en volwassenen – met mijn boeken, educatieve materialen en (online) trainingen te inspireren. Want aandacht voor deugden heeft een positieve invloed op alles: jezelf, je omgeving, de samenleving en de wereld!

Ik werk nu ruim twintig jaar met deugden, geïnspireerd door het internationale Virtues ProjectTM dat wereldwijd (in 140 landen) wordt toegepast in gezinnen, op scholen, in organisaties en door individuen. Het kwam in 2001 op mijn pad en in 2003 heb ik het in Nederland geïntroduceerd. Het is mijn missie om deze ‘methode’, ‘aanpak’, ‘levenshouding’ (hoe je het ook wilt noemen) in Nederland en daarbuiten te helpen verspreiden met toegankelijke materialen en trainingen die je leren hoe je de ‘tools’ van The Virtues Project – die ik verder ontwikkelde – effectief toepast.

Mijn Uitgeverij ACT on Virtues heeft sinds 2007 ruim 30 titels uitgebracht. Boeken, kaartensets en apps. Allemaal over of rondom het ontwikkelen van deugden.

Bij de publicaties heb ik praktisch toepasbare educatieve materialen en (online) trainingen ontwikkeld. Voor alle leeftijden en iedere levensfase, dus zowel voor kinderen en jongeren als voor volwassenen en ouderen: 0-99+

Een positieve bijdrage leveren aan de samenleving, daar zet ik mij van harte voor in. Ik richt me momenteel vooral op de nieuwe generatie (kinderen en jongeren), want zij kunnen een verschil maken. Ik werk vaak in samenwerking met professionals (leerkrachten, trainers en coaches) die mijn deugdenkaarten in hun dagelijkse praktijk en in hun werk toepassen en verder ontwikkelen.

Wat persoonlijker kennismaken
Ik ben moeder van een grote zoon (1.91 meter!) en woon met man, hond en kat in de stad Groningen.

Liefde
Ik houd van verhalen en heb een echte leesfamilie. Als kind ben ik oneindig veel voorgelezen. We woonden in en dorp precies naast de bibliotheek, waar ik iedere week vijf boeken leende en las. Toch ben ik pas later uitgever geworden. Na het VWO koos ik heel stoer (‘Kies exact!’) voor technische studies (Farmacie, Biotechnologie en Technische Bedrijfskunde). Voor mijn eerste baan verhuisde ik naar Amsterdam en werkte ik mee aan stamcelonderzoek.

Geduld
Mijn deugdenavontuur is begonnen toen mijn zoontje twee jaar oud was. Van mijn zus kreeg ik ‘The Familiy Virtues Guide’ cadeau van de Canadese auteur, Linda Kavelin-Popov. Ik las het hoofdstuk over ‘geduld’, een eigenschap die je als ouder van een peuter heel goed kunt gebruiken. Ik benoemde de deugd telkens als we die tegenkwamen. Het bleek een toverwoord!  Na een week vroeg mijn zoontje in een speeltuin: “Mama, heb je nog even geduld, ik wil nog even op de schommel.” Ik stond versteld: dat hij de betekenis van het woord zó snel had opgepakt!

Enthousiasme
Enthousiast volgde ik een deugdentraining in Zwitserland. Ik oefende deugden voor mezelf en met m’n zoontje. Aandacht voor deugden werd al gauw een levenshouding. Ik besloot er mijn werk van te maken. In 2002 startte ik mijn bedrijf ACT on Virtues: Advies, Coaching en Training vanuit ‘virtues’ (het Engelse woord voor deugden). Sindsdien heb ik vele cursussen, trainingen en opleidingen gegeven; aan ouders, op scholen een aan mensen die deugden onderzoeken voor hun persoonlijke groei. Om te beginnen werkte ik vooral in Nederland; daarna ook in diverse landen in Europa, in Canada en in Nieuw Zeeland. Nadat ik in 2007 mijn eerste boek uitbracht, heb ik de bedrijfsnaam aangepast naar ‘Uitgeverij ACT on Virtues’.

Geloof
Ik ben ervan overtuigd dat iedereen alle deugden in zich heeft. Ook met lastig, ongewenst of niet effectief gedrag (bijvoorbeeld brutaliteit, luiheid of verlegenheid) laten we (doorgaans) deugden zien. Aandacht voor deugden maakt je hiervan bewust. Je ontdekt steeds meer deugden in jezelf, je leert hoe je die met elkaar in balans kunt brengen of kunt bijschaven. Je leert ook hoe je deugden bij anderen kunt herkennen en benoemen. Deugden in jezelf en in anderen zien geeft zelfvertrouwen en verbondenheid. Elkaar zien met een deugdenbril (naar de positieve intentie van gedrag kijken) geeft een wereld van verschil!

Kompas
Als ik ergens mee zit, pak ik mijn deugdenkaarten en zoek ik een deugd die me kan helpen. Wanneer ik er niet uitkom, trek ik een willekeurige kaart. Vaak is dat precies de deugd die ik op dat moment goed kan gebruiken! Zo trok ik vandaag ‘concentratie’, een deugd die me helpt deze tekst aan te scherpen. Deugden zijn mijn kompas, ze helpen me dagelijks om richting te kiezen.

Rechtvaardigheid
Op de basisschool noemde een leerkracht mij bazig. Ik schaamde me: wat had ik fout gedaan? Het voelde heel onrechtvaardig, want ik had me enorm ingezet! Als ik hier nu met mijn deugdenbril op terugkijk, ben ik heel betrokken, enthousiast en creatief geweest. Ik toonde ondernemingszin en verantwoordelijkheid, nog steeds kernkwaliteiten van me. De gebeurtenis deed toen pijn, maar werd mijn ‘drive’ om mensen te leren naar deugden te kijken. Veel fijner is het als vergeten deugden (in dit voorbeeld ‘samenwerking’, ‘geduld’, ‘rekening houden met anderen’) je op een vriendelijke manier aangereikt worden. Op die manier help je elkaar op een positieve manier bij karaktervorming en persoonlijke ontwikkeling.

Creativiteit
De afgelopen jaren heb ik me uitgeleefd in creativiteit. Ik heb diverse uitnodigende materialen en programma’s ontwikkeld voor kinderopvang en scholen: Deugdenvriendjes® (voor kinderen tot en met 8 jaar) en Het Deugdenspel® (vanaf 9 jaar). Voor volwassenen heb ik ook prachtige deugdenkaarten uitgegeven en inspirerende deugdenboeken. Want je bent nooit te oud om te leren, iedere fase in je leven vraagt om andere deugden. Iedereen kan een ‘Kei in deugden’ worden! In 2019 voegde ik deze naam toe aan ACT on Virtues.

Standvastigheid en idealisme
Mijn bedrijf ACT on Virtues bestaat nu ruim twintig jaar. In het begin moest niemand wat van deugden hebben. Men deed het af als ‘ouderwets’.  Begrijpelijk, ik moest zelf ook wennen. Dat is intussen behoorlijk veranderd; ik ben erin geslaagd deugden voor een breed publiek praktisch en toegankelijk te maken. De meeste mensen willen ‘deugen’: op een positieve manier van betekenis zijn. Deugden(kaarten) inspireren daartoe. Mijn ideaal (en hoop!) is dat de deugd van de week op radio en tv onderdeel wordt van het journaal, net zoals het weerbericht en de filemeldingen. Stel je voor… Wat een beweging er dan ontstaat!

Aangestoken?
Get involved! Meld je aan voor de deugd van de week, volg een deugdentraining, kijk in de deugdenshop, of sluit je aan bij de Kei in deugden – inspiratiegroep op Facebook.

Stuur mij een bericht