Wie is Annelies?

Annelies WiersmaIn het kort

‘Wees de verandering die je in de wereld wilt zien’. Dat motto (geleend van Ghandi) is mijn drijfveer. Sinds 2002 werk ik als deugdentrainer/coach; officieel ben ik Master Facilitator van het internationale Virtues ProjectTM. Maar dat is niet alles. Mijn Uitgeverij ACT on Virtues heeft sinds 2007 ruim 30 titels uitgebracht. Boeken, kaartensets en apps. Allemaal over of rondom deugden, positieve eigenschappen waarover we allemaal beschikken: ‘de meeste mensen deugen’!

Aandacht is het toverwoord. Aandacht voor deugden vergroot het bewustzijn van ‘je potentieel’: een schat aan deugden die je in je dagelijkse leven veel bewuster kunt (leren) toepassen. Je weet wie je bent en wat je o.a. met taal, gedrag en houding, kunt bijdragen. Je ziet deugden in jezelf en anderen schitteren en brengt het beste in jezelf en in elkaar naar boven.

Ik heb bij de publicaties allerlei praktisch toepasbare educatieve materialen en (online) trainingen ontwikkeld. Voor alle leeftijden, dus zowel voor kinderen en jongeren als voor volwassenen. Diverse kranten en bladen hebben mij als ‘deugdenexpert’* (zie voetnoot) geïnterviewd. Op uitnodiging heb ik zelf ook diverse artikelen geschreven over deugden en thema’s rondom deugden. Deze zijn te vinden op mijn website op de pagina ‘in de media’.

Een positieve bijdrage leveren aan de wereld, daar zet ik mij enthousiast voor in. Vaak in samenwerking met professionals (leerkrachten, trainers en coaches) die mijn materialen in hun dagelijkse praktijk toepassen en verder ontwikkelen.

Wat persoonlijker kennismaken
Mijn naam is Annelies Wiersma, ik ben moeder van een grote zoon (1.91 meter!) en woon met man, hond en kat in de stad Groningen.

Liefde
Ik houd van verhalen en heb een echte leesfamilie. Als kind ben ik oneindig veel voorgelezen. We woonden naast de bibliotheek, waar ik iedere week vijf boeken leende en las. Toch ben ik pas rond mijn veertigste uitgever geworden. Na het VWO koos ik heel stoer (‘Kies exact!’) voor technische studies (Farmacie, Biotechnologie en Technische Bedrijfskunde). Voor mijn eerste baan verhuisde ik naar Amsterdam en werkte ik mee aan stamcelonderzoek.

Geduld
Mijn deugdenavontuur is begonnen toen mijn zoontje twee jaar oud was. Van mijn zus kreeg ik ‘The Familiy Virtues Guide’ cadeau van de Canadese auteur, Linda Kavelin-Popov. Ik las het hoofdstuk over ‘geduld’, een eigenschap die je als ouder van een peuter heel goed kunt gebruiken. Ik benoemde de deugd telkens als we die tegenkwamen. Het bleek een toverwoord!  Na een week vroeg mijn zoontje in een speeltuin: “Mama, heb je nog even geduld, ik wil nog even op de schommel.” Ik stond versteld: dat hij de betekenis van het woord zó snel had opgepakt!

Enthousiasme
Enthousiast volgde ik een deugdentraining in Zwitserland. Ik oefende deugden voor mezelf en met m’n zoontje. Aandacht voor deugden werd al gauw een levenshouding. Ik besloot er mijn werk van te maken. In 2002 startte ik mijn bedrijf ACT on Virtues: Advies, Coaching en Training vanuit ‘virtues’ (het Engelse woord voor deugden). Sindsdien heb ik vele cursussen, trainingen en opleidingen gegeven; aan ouders, op scholen, voor persoonlijke groei. Om te beginnen in Nederland; daarna ook in diverse landen in Europa, in Canada en in Nieuw Zeeland. Nadat ik in 2007 mijn eerste boek uitbracht, heb ik de bedrijfsnaam aangepast naar ‘Uitgeverij ACT on Virtues’.

Geloof
Ik ben ervan overtuigd dat iedereen alle deugden in zich heeft. Ook met lastig, ongewenst of niet effectief gedrag (bijvoorbeeld brutaliteit of luiheid) laten we (doorgaans) deugden zien. Aandacht voor deugden maakt je hiervan bewust. Je ontdekt steeds meer deugden in jezelf, je leert hoe je die met elkaar in balans kunt brengen of kunt bijschaven. Je leert ook hoe je deugden bij anderen kunt herkennen en benoemen. Horen welke deugden mensen in je zien geeft zelfvertrouwen en verbondenheid. Elkaar zien met een deugdenbril – naar de positieve intentie van gedrag kijken – geeft een wereld van verschil!

Kompas
Als ik ergens mee zit, pak ik mijn deugdenkaarten en zoek ik een deugd die me kan helpen. Wanneer ik er niet uitkom, trek ik een willekeurige kaart. Vaak is dat precies de deugd die ik op dat moment goed kan gebruiken! Deugden zijn mijn kompas, ze helpen me dagelijks om richting te kiezen.

Rechtvaardigheid
Op de basisschool noemde de leerkracht van de derde klas mij bazig. Dat vond ik heel onrechtvaardig! Ik schaamde me ook: wat had ik fout gedaan? Als ik hier nu op terugkijk, was ik heel betrokken, enthousiast en creatief. Ik toonde ondernemingszin en verantwoordelijkheid, nog steeds kernkwaliteiten van me. De gebeurtenis deed toen pijn, maar werd mijn ‘drive’ om mensen te leren naar deugden te kijken. Vergeten deugden (samenwerking, geduld, rekening houden met anderen) kun je aanreiken… Op die manier help je elkaar op een positieve manier bij karaktervorming en persoonlijke ontwikkeling.

Creativiteit
De afgelopen jaren heb ik me uitgeleefd in creativiteit. Ik heb diverse uitnodigende deugdenmaterialen en deugdenprogramma’s ontwikkeld voor kinderopvang en scholen: Deugdenvriendjes® (voor kinderen tot en met 8 jaar) en Het Deugdenspel® (vanaf 9 jaar). Voor volwassenen heb ik ook prachtige deugdenkaarten en deugdenboeken uitgegeven, want je bent nooit te oud om te leren en iedere fase in je leven vraagt om andere deugden.

Idealisme (en hoop!)
Mijn bedrijf ACT on Virtues bestaat nu bijna twintig jaar. In het begin moest niemand wat van deugden hebben. Men deed het af als ‘ouderwets’.  Begrijpelijk, ik moest zelf ook wennen. Dat is intussen behoorlijk veranderd; ik ben erin geslaagd deugden voor een brede doelgroep praktisch en toegankelijk te maken. De meeste mensen willen graag ‘deugen’ en op een positieve manier bijdragen aan een mooie wereld. Deugden kunnen daartoe inspireren. Mijn ideaal (en hoop!) is dat de deugd van de week op radio en tv onderdeel wordt van het journaal, net zoals het weerbericht en de filemeldingen. Stel je voor… Wat een beweging kan er dan ontstaan!

Aangestoken?
Get involved! Sluit je aan bij de Kei in deugden – inspiratiegroep op Facebook.

PS:
Heb jij een idee of wens om een (deugden)boek uit te geven? Ik help je graag met mijn ervaring en expertise. Kijk op de website van mijn tweede uitgeverij www.uitgeverijtimon.nl

* In mijn ogen is iedereen een deugdenexpert, of kan iedereen ‘een kei in deugden’ worden – met aandacht voor deugden!

Stuur mij een bericht