Bemoei je wel met je puber

30 mei 2022 door Annelies Wiersma

De deugd van de week is betrokkenheid. Ik hoor van veel ouders dat ze momenteel worstelen met kinderen die er slecht voor staan op school. De kinderen vinden er niks meer aan, ze zijn nog maar moeilijk te motiveren om naar school te gaan, huiswerk te maken of voor toetsen te leren. De ouders ‘bemoeien’ zich er maar niet meer mee.

Ik maak me daar wel zorgen over. Vooral over dat laatste. Hoezo je er niet meer mee bemoeien? ‘Ik heb er toch geen grip meer op,’ hoor ik dan vaak, of ‘Er komt alleen maar ruzie van en het kost bergen energie’ of ‘Tja, het zijn pubers, die luisteren niet meer naar je.’ Dat vraag ik me dus af. Ja, ze vinden het zwaar irritant als je vraagt wanneer ze toetsen hebben en of ze niet allang hadden moeten beginnen met leren. En je krijgt veel weerstand als je je ermee bemoeit. En misschien moeten ze de consequentie (blijven zitten of afstromen) dan maar zelf ondervinden…

Maar betrokkenheid tonen mag volgens mij altijd. Sterker nog, ik denk dat dit je taak en verantwoordelijkheid is als ouder. Om bij je kind te informeren en te luisteren wat er aan de hand is. Om niet in te vullen (‘het ligt aan corona, de toestand in de wereld, enz.’), of boos te worden, maar in plaats daarvan vragen te stellen als: ‘Vertel eens, hoe gaat het?’ En dan door te vragen met vragen als: ‘Hoe is dat voor jou?’, ‘Wat vind je het moeilijkste?’, ‘Wat kan je helpen?’

Hiermee toon je actief aandacht; strategie 5 van The Virtues Project. Probeer het maar eens. Het is luisteren zonder oordelen, adviseren of oplossingen aanreiken. Misschien leidt het niet meteen ergens toe, maar je toont wel je betrokkenheid.

Mogelijk word je verrast, dat je puber met deze manier van aandacht van jou wél ruimte voelt om te vertellen wat er aan schort dat hij/zij zo weinig betrokkenheid (meer) voelt met school. Misschien kun je samen eens kijken wat de opties zijn. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wat zijn je opties?’ of ‘Wat kan je de kracht geven om door te zetten?’.

Soms is éen enkele vraag genoeg, voor een goed gesprek: ‘Hoe gaat het nou echt met je?’

Geef het niet op. Toon je oprecht betrokken. Ook al laat je kind het niet blijken, hij/zij ervaart je betrokkenheid heus wel als positief: ‘Ze geven om mij, ik doe ertoe.’ Plus: deze manier van aandacht schenken (luisteren en open vragen stellen) vraagt veel minder energie dan ‘je ermee bemoeien’.

Reflectievragen:

  • Waar denk jij als eerste aan bij de deugd betrokkenheid?
  • Hoe toon jij betrokkenheid naar je dierbaren?
  • Welke zin neem jij mee van de deugdenkaart?

Op de website van The Virtues Project Nederland kun je de 7-stappenkaart van strategie 5 (bied actief aandacht) gratis downloaden.

Wil je alle (vijf) strategieën van The Virtues Project leren kennen? Ze worden met praktijkvoorbeelden uitgelegd in Het Grote Deugdenboek voor ouders en kinderen en Het Grote Deugdenboek voor het onderwijs.

Liever een stukje begeleiding ontvangen? Dat kan ook. Bijvoorbeeld via  de cursus ‘Opvoeden met deugden’ (voor ouders van jonge kinderen), of door het volgend van de Basistraining van The Virtues Project.

Het is nooit te laat voor jou en je kind(eren). Ook interessant en behulpzaam voor betrokken leerkrachten en grootouders!

Stuur mij een bericht