Besluitvaardigheid: geniet van het avontuur!

3 april 2023 door Annelies Wiersma

Welkom in april. Onze deugd deze maand is besluitvaardigheid. De deugdenkaart beschrijft dit als vlot en weloverwogen een beslissing nemen, ook al beschik je niet over alle informatie. Probeer je maar eens zo’n situatie uit jouw leven voor te stellen. Heb je er één?

Soms staan we voor zo’n keuze. We besluiten vrij wel onmiddellijk en zonder aarzeling, wetende dat het klopt en dat het moment juist is. We luisteren (bewust of onbewust) naar onze kernwaarden die ons naar een antwoord leiden dat we vertrouwen. Omdat we besluitvaardig zijn, zijn we tevreden met onze beslissing en twijfelen we niet aan onszelf.

Een citaat van Helen Keller luidt:

‘Het leven is een gedurfd avontuur of niets’.

 

Wat een geweldige manier om ons leven te leiden! Telkens wanneer we een beslissing neem, hebben we de kans om die te nemen uit angst of uit liefde. Als we oefenen om onze beslissingen uit liefde te nemen, is het zoveel gemakkelijker om besluitvaardig te zijn. De kans is groot dat je beslissing een goede is waarmee je kan leven. Geniet van het avontuur!

Reflectievragen:

  • Wanneer in je leven nam jij vlot een beslissing?
  • Hoe neem jij over het algemeen je beslissingen? Welke deugden zet jij in?
  • Welke beslissing stel je uit?
  • Welke beslissing kan je leven avontuurlijk(er) maken?
  • Welke zin neem je mee van de deugdenkaart?

Dier van de maand

Wat kunnen we leren van de haan? Welke spiegel houdt dit dier ons voor? De haan is het ‘heertje’ tussen de kippen. Hij duldt geen andere haan in zijn leefruimte. Zijn verentooi is kleurrijk en daar pronkt hij mee, onder meer om vrouwtjes te imponeren. Hanen zijn in gezelschap behoorlijk aanwezig, ze delven zelden het onderspit.

In april staat de haan centraal, gekozen vanwege zijn daadkracht. Welke deugden kenmerken dit dier nog meer? Wat is zijn kracht? Hoe maakt hij verbinding? Wat is zijn uitdaging (oefendeugd)? Wanneer floreert hij? De komende weken zul je deugden voorbij zien komen die ik daarbij vond passen.

Uit: Zin in kleuren deel 1 (verkrijgbaar via de deugdenshop, ook leuk voor in de klas!)

Een citaat van Walt Disney

Vooruit, nog een citaat (dit staat ook op de deugdenkaart ‘besluitvaardigheid’)

‘Beslissingen nemen is makkelijker als je weet wat je waarden zijn.’

 

Vind jij de deugdenkaarten prachtig en zou jij deugden een plek in je denken en doen willen geven? Je kan nu beslissen om mee te doen aan een van de online deugdentrainingen. Meer lezen en aanmelden doe je hier.

Kun je niet kiezen? Twijfel je tussen twee cursussen? Of…? Beantwoord deze mail met je telefoonnummer en wanneer ik je kan bereiken of plan online een adviesgesprek(je). 

Stuur mij een bericht