Deugden links

Hoe leid je een goed leven?

De meeste mensen deugen. Deugden worden al eeuwenlang en wereldwijd in alle culturen gebruikt. We spreken ook wel van Deugdethiek (of Deugdenethiek), een filosofisch-ethische theorie die antwoord geeft op de vraag: hoe leid je een goed leven? Ik leerde de deugden in 2001 kennen via Linda Kavelin-Popov. Ik introduceerde haar Virtues Project in Europa en was daarmee de eerste die zich bewust met karaktereducatie ging bezighouden. Het doet me enorm deugd dat sindsdien steeds meer mensen zich door deugden laten inspireren.

Deugdenexperts

Verschillende ‘deugden keien’ hebben zich beziggehouden met de vraag hoe je een goed leven leidt. De bekendste daarvan is de Griekse filosoof Aristoteles, de man die nog veel geciteerd wordt met ‘de deugd in het midden’. Maar ook tegenwoordig hebben geleerden interesse in deugden. School of Life-oprichter en filosoof Alain de Botton heeft een manifest met tien deugden voor het moderne leven opgesteld. Dr. Dan Popov, mede-oprichter van het internationale Virtues Project en mijn ‘deugdenleraar’, vond meer dan 360 deugden in 9 wereldreligies. Zijn deugdenlijst kun je via deze link downloaden.

Opleving

De laatste jaren zien we een sterke opleving van het woord ’deugden’, o.a. vanuit de positieve psychologie. Tegenwoordig zijn deugden weer hip. Ze worden met succes toegepast bij alle aspecten van het leven. Bijvoorbeeld bij studiekeuze, sollicitatietrainingen, coaching, yoga, mantelzorg, afvallen, mediation, rouwbegeleiding en nog veel meer.

Warm aanbevolen

Diverse mensen hebben deugden geïntegreerd in hun werk. Ieder draagt een steentje bij aan een mooiere wereld:

Meedoen?

Wil je hier ook met je website vermeld worden? Neem contact op of stuur me een bericht.

 

 

 

Stuur mij een bericht