Dit werkt

18 oktober 2018 door Annelies Wiersma

En dan komen er momenten dat je inspanningen beloond worden. Je hoort je kind zó maar een keer een deugd aanhalen. Zo hebben Daan en ik op een middag een paar boodschappen in de stad te doen. Daan zit bij mij achterop de fiets, gezellig babbelend. In een smalle straat aangekomen ‘botsen’ we op twee automobilisten die luidruchtig ruziemaken over een parkeerplaats. Beschamend om te zien: is dat nou volwassen gedrag?

Aandachtig
Daan neemt het incident aandachtig in zich op en zegt fijntjes: ‘Die meneren kunnen wel wat flexibiliteit gebruiken.’

Hij ziet (nog geen vijf jaar oud) precies welke deugd op dat moment ontbreekt. Voor mij een superbevestiging: hij heeft het gesnapt, hij begrijpt werkelijk de betekenis van deze deugd en hij kan die ook in een andere context plaatsen. Hij weet zelfs dat je, in plaats van ruzie maken, ervoor kunt kiezen flexibiliteit in te zetten.

Het is erkenning voor mijn inspanningen om de ‘nog niet gemakkelijke’ deugdentaal onder de knie te krijgen.

Dit is een fragment uit mijn boek: Haal het beste uit je kind en jezelf opvoeden met deugden. Illustratie © Carlien Dubben.

Get involved
Wil je tools ontvangen om te ontdekken wat deugdentaal voor jou kan betekenen? Meld je aan voor de Kei in deugden – Inspiratiegroep op Favcebook. De plek om kennis te maken met o.a. opvoeden met deugden.

 

Stuur mij een bericht