Zelfvertrouwen – een probleem zonder oplossingen is een feit

21 oktober 2021 door Annelies Wiersma

De deugd van de week is zelfvertrouwen. Een deugd die, als ik voor mezelf spreek, kan rijzen en dalen. Een deugd die lijkt te groeien met leeftijd en ervaring.

Ik ben nu 54 en steeds vrijer van twijfels en zorgen. Geregeld stilstaan bij m’n deugden heeft me daarbij geholpen. Zelfvertrouwen betekent voor mij: alles naar mijn beste kunnen doen, leren van fouten en weten dat overal uiteindelijk wel een oplossing voor komt.

Mijn zelfvertrouwen wankelt weleens als ik impulsief keuzes maak die (achteraf) niet bij me passen. Of als ik vage afspraken heb gemaakt, met iets teveel optimisme, flexibiliteit of vertrouwen. Dan heb ik mezelf in de nesten gewerkt, en is het hard werken om dingen recht te zetten. Bedachtzaamheid is een deugd die me hiervoor kan behoeden. Moed ook, om een probleem uit te zoeken en uit te spreken.

Nou las ik laatst: “Elk probleem heeft een oplossing, als het geen oplossing heeft dan is het een feit.” Haha, nuchterheid is ook een helpende deugd ­čÖé

De affirmaties van deze deugdenkaart zijn stuk voor stuk heel krachtig. Lees ze maar eens hardop voor:

Ik voel mij bekwaam
Ik handel zelfverzekerd
Ik leer van ervaringen
Ik oefen geduld tot ik iets beheers
Ik behoud een positieve instelling

Lees ze een keer of vijf achter elkaar, of vaker, tot je in iedere vezel van je lijf zelfvertrouwen voelt.

Reflectievragen:

  • Wat betekent zelfvertrouwen voor jou?
  • Wanneer voel jij zelfvertrouwen?
  • Wat kan je zelfvertrouwen aan het wankelen brengen?
  • Wat (welke hulpdeugd), of welke affirmatie op de kaart, helpt je om je zelfvertrouwen terug te winnen?
  • Welke zin neem jij deze week mee van de deugdenkaart?

Ik wens je een stralende week!

Stuur mij een bericht