Eerbied

22 juli 2019 door Annelies Wiersma

In het begin van het nieuwe jaar komt Tim langs. Hij woont een straat verderop en hoewel Tim naar een andere school gaat, spelen de jongens af en toe met elkaar. Tot ze weer een tijdje genoeg van elkaar hebben. Heel oprecht en vanzelfsprekend, zoals dat onder kinderen kan gaan.

‘Hoe oud word jij dit jaar Tim?’ vraagt Daan. Hij is een jaar ouder dan Tim en benadrukt dit graag. ‘Ik word in april acht,’ antwoordt Tim. Het ontgaat hem dat Daan enigszins minachtend kijkt. ‘Vorig jaar heb ik mijn verjaardag niet gevierd, weet je nog? Mijn kat was net overleden.’

Daan weet het nog. ‘Ik ben nog op zijn begrafenis geweest,’ zegt hij dan. Tim knikt enthousiast: ‘Ja, dat weet ik nog.’ Hij heeft er zichtbaar van genoten, misschien nog wel meer dan van het verjaardagsfeestje dat hij moest afzeggen.

Na even mijmeren zegt Daan: ‘Weet jij nog dat ik toen twee dagen niet bij je ben komen spelen?’ Met plechtige stem vervolgt hij: ‘Het is nu eenmaal niet eerbiedig om te computeren als je kat net dood is.’

We moeten er allemaal om lachen. Zie je het al voor je? Schietspelletjes op de computer doen en lol hebben, zo vlak na een begrafenis? Nee, dat gaat niet samen. Het is niet eerbiedig, of in ieder geval iets om even bij stil te staan en over na te denken.

Ik ben weer prettig verrast, dat deze kinderen zo bewust nadenken – reflecteren – over wat al dan niet respectvol is en dat ze daarmee rekening houden in hun doen en laten. Het gevoel van eerbied hebben ze van nature in zich. De gebeurtenis – de dood van de kat – maakt het in ze wakker. Dat doet mij deugd!

© Illustratie Carlien Dubben. Fragment uit ‘Haal het beste uit je kind en jezelf; opvoeden met deugden’. Verkrijgbaar via de Deugdenshop.

Reflectievragen:

  • Hoe oud was jij toen je de deugd ‘eerbied’ voor het eerst bewust voelde?
    Bij welke gebeurtenis was dat? Hoe bracht je de deugd in de praktijk?
  • Heb je thuis of op school ook geleerd om eerbied toe te passen? Hoe leerde je over ‘eerbied’?
  • Wanneer had je voor het laatst (onlangs nog) een gevoel van eerbied?
Stuur mij een bericht