Geduld: gun jij jezelf tijd?

20 maart 2023 door Annelies Wiersma

We willen tegenwoordig vaak snel. Een quick fix. Als iets wat langer duurt, dan hoeft het niet meer. Dan zoeken we wel even verder, of klooien we zelf nog wat aan. Ik betrap mezelf daar geregeld op. Gisteren bijvoorbeeld. Ik was ik ‘in gesprek’ met een chatbot. Toen ik na drie minuten nog geen antwoord had, wilde ik de website al wegklikken. Juist op dat moment ging er een PING. ‘Hallo, hier is Sanne, waarmee kan ik je helpen?’

Begin met geduld

Met kinderen aandacht schenken aan deugden is ook niet de quick fix die ouders vaak zoeken. Mijn zoontje en ik begonnen met de deugd geduld. Lees hier het eerste hoofdstuk uit mijn boek Haal het beste uit je kind en jezelf, opvoeden met deugden. We ontdekten samen dat deugden tijd geven heel leuk en ontspannen was. En waardevol, voor ons allebei. Daarom heb ik het standvastig doorgezet. Achteraf gezien, bedenk ik me nu, was ‘geduld’ ook de perfecte deugd om mee te beginnen. Deze deugd krijgt nu ook veel aandacht in mijn online training ‘Opvoeden met deugden’.

Ik ben benieuwd wat de deugd geduld in jou oproept, waar deze deugd jou aan herinnert, of hoe die jou inspireert.

Reflectievragen:

  • Heb jij de komende tijd behoefte aan wat meer rust, minder haast, meer geduld? In welke situatie kun jij de deugd geduld momenteel goed gebruiken?
  • Wat heb jij nodig om op adem te komen? Om te vertragen? Om jezelf wat meer tijd te gunnen?
  • Welke zin neem je mee van de deugdenkaart?

Meer rust en minder haast

Zou jij dit jaar wat meer rust in je dagen willen, en minder haast? Of sta je voor een keuze, of een nieuw begin? Uitgeverij ACT on Virtues heeft twee prachtige boeken voor je met diverse reflectieoefeningen die je voor jezelf kunt doen. Lezers ervaren Linda Kavelin-Popov als een inspirerende, zachtmoedige coach.

Goed nieuws: over deze boeken mag je zo lang doen als jij wilt!

Stuur mij een bericht