Gelijkmoedigheid

14 april 2019 door Annelies Wiersma

Gelijkmoedigheid. Wat een mooi woord. Althans, voor mij voelt het meteen prettig, alsof er een rustgevende werking van uitgaat. Maar ik kan me ook voorstellen, dat het woord een gevoel van ‘saaiheid’ bij je oproept. Altijd gelijk van gemoed, betekent dat zonder pieken of dalen? Kun je dan gelukkig zijn? Wat betekent gelijkmoedigheid eigenlijk?

Gelijkmoedigheid is met kalmte en evenwichtig in het leven staan wanneer je wordt uitgedaagd. Je bent je bewust van lichamelijke gewaarwordingen, gedachten en emoties, maar laat je hier niet overmatig door beïnvloeden. Je weet je boven de situatie te plaatsen, deze te begrijpen en te overzien. Je staat neutraal tegenover de veranderlijkheid en de vergankelijkheid van jezelf en alle dingen om je heen. Met gelijkmoedigheid houd je onrust op een afstand.

Pieken en dalen
Ik denk dat gelijkmoedigheid alles behalve saai is. Misschien kun je het vergelijken met het lezen van een mooi boek. Je leeft mee met de karakters, voelt hun emoties, bij hun pieken en dalen, maar toch op een andere manier dan wanneer je zelf een rol in het verhaal hebt.  Alsof je het breder beleeft. Op die manier zou je ook naar gebeurtenissen in je eigen leven kunnen kijken. Je schakelt je gevoel niet uit, maar je stapt er ook niet midden in. Je bemoeit je niet met de afloop en je hoeft je geen zorgen te maken, of je verkeerde keuzes maakt, want je hebt de afloop niet in de hand. Alles behalve saai, toch?

Reflectievragen:

  • Welke associatie heb jij bij het woord gelijkmoedigheid?
  • Aan elk verhaal kleeft een gemoed. Is er op dit moment een verhaal dat je uit je evenwicht brengt?
  • Wat zijn – tot op heden – jou pieken en dalen?
  • Denk jij achteraf weleens, ‘heb ik me daar nou zo druk om gemaakt?’
  • Herken je dat een verhaal toch goed kan aflopen?
  • Waar kun je deze week gelijkmoedigheid bij gebruiken?

De prachtige deugdenkaarten zijn verkrijgbaar via de Deugdenshop.

Stuur mij een bericht