Gronings ontzet

11 oktober 2018 door Annelies Wiersma

Mijn allereerste cursus ‘Opvoeden met deugden’ zal ik nooit vergeten. Die was op 28 augustus 2002. Ik woonde, na wat omzwervingen in Alphen aan de Rijn en Amsterdam, nog maar net weer Groningen, waar ik naar de middelbare school ging en studeerde. Ach, dan vergeet je maar zo dat het ‘in de stad’ op 28 augustus groot feest is, namelijk de viering van het Gronings Ontzet. Nou dat heb ik geweten!

Start
Koffie en thee stonden klaar, stoelen in een kring, flip-over erbij. De deelnemers hadden hun jassen opgehangen en de cursusmappen waren uitgedeeld. Precies op het moment dat ik hen enthousiast welkom zou heten – om 20 uur – begon me daar toch een herrie??! Wat was dat?

Fanfare
Nou: de Fanfare kwam langs. Trommels, trompetten, slagwerk, kaboem kaboem, TETTERETET!! En niet één fanfare, maar de een na de ander. Pal voor het raam van de cursusruimte langs. Wat een feestelijke start. Het duurde tot mijn ontzetting (in ieder geval in mijn herinnering) wel een kwartier. De muzikanten wisten van geen ophouden, enthousiast tetterden en marcheerden zij maar door.

Al die tijd konden wij vast de deugd geduld oefenen, want praten was tevergeefs. Om elkaar te kunnen verstaan hadden we moeten brullen!

Er zat niets anders op dan volop te genieten van deze onvergetelijke ‘ontzetting’ van mijn eerste deugdencursus. Wat een enthousiast begin, dat had ik nooit kunnen bedenken!

Get involved
Wil jij leren opvoeden met deugden? Meld je aan bij de Kei in deugden – Inspiratiegroep op Facebook.

Stuur mij een bericht