Het is nog niet klaar maar voor mij is het rond

27 mei 2024 door Annelies Wiersma

De deugd van de week is besluitvaardigheid. Tijd om met jullie iets te delen wat al langer bij mij speelt.

Een groot avontuur
Sinds ik Het Grote Deugdenboek voor ouders en kinderen van het in Canada opgerichte Virtues Project in handen kreeg, werk en leef ik nu ruim twintig jaar met deugden. Terugkijkend op die jaren was het een groot avontuur!

Een nieuwe wereld
Ik ontdekte het boek, ging ermee aan de slag met mijn zoontje, hielp mee met de vertaling en oprichting van het Nederlandse Deugdenproject. Met mijn achtergrond in Biotechnologie en Bedrijfskunde, en niet opgegroeid met nadenken over wie je bent en filosoferen over het leven, ging er een deugdenrijke wereld voor me open.

Trots!
Met enthousiasme begon ik met de cursus Haal het beste uit je kind en jezelf; opvoeden met deugden. Super leuke jaren waren dat. Ook heel behulpzaam voor mezelf, destijds alleenstaande moeder van een zoontje van 3 jaar, om met andere ouders over opvoeden te praten. Ik kom nog weleens ouders uit die tijd tegen. Ze bewaren net als ik heel mooie, positieve herinneringen aan die cursussen. Een van hen zei me eens: “Het was net of bij jou altijd de zon scheen!” Onze kinderen zijn nu allemaal jonge volwassenen, mooie, weldenkende mensen geworden. Daar ben ik best trots op!

Uitgeverij ACT on Virtues
In eerste instantie zorgde ik ervoor (samen met o.a. Willy Hensen) dat de boeken en deugdenkaarten van de Canadese Linda Kavelin Popov vertaald en uitgegeven werden. Maar door uitnodigingen van magazines en kranten om over mijn eigen ervaring met opvoeden met deugden te schrijven werd mijn schrijftalent aangeboord. ‘Waarom schrijf je geen boek?’ vroegen mensen me. En dat deed ik. En ik gaf het zelf uit. Uitgeverij ACT on Virtues was geboren.

Inspirerende uitgaven
Na het eerste boek, Haal het beste uit je kind, opvoeden met deugden, schreef ik Nederlandse deugdenkaartensets: 100 Kleurrijke Deugden Inzichtkaarten, Het Deugdenspel en Deugdenvriendjes. En daarna schreef ik nog drie boeken: Het Deugdenvriendjes Doeboek, Het Deugdenspel Doeboek, en samen met deugdencollega’s Gudrun Ververs en Niesje Sonneveld het boek Stilstaan bij deugden, reflectiemomenten voor iedere dag.

Superleuke samenwerking
Ook ging ik deugdenboeken met anderen uitgeven: vier kleurboeken voor volwassenen met Marja van ‘t Wel en vier yogaboeken met Patty Jongemaets. Het was een feest om met deze gepassioneerde deugdencreatievelingen te werken! We deden het niet alleen: ik heb ontzettend prettig samengewerkt met alle mensen die bij de ontwikkeling van de boeken, de kaartensets en de app betrokken waren.

Mooie herinneringen
Intussen gaf ik trainingen in binnen- en buitenland. Als we door Nederland rijden zeg ik vaak tegen mijn man: “Oh daar ben ik ook een keer geweest!” Mijn mooiste herinnering was misschien wel een ouderavond in Coevorden. Ik kon het dialect dat ze er spreken bijna niet verstaan. Maar wat een pure mensen. We hebben die avond gelachen en gehuild. Dat doen deugden: ze nodigen uit tot echte gesprekken, waarin kwetsbaarheid getoond mag worden en verbinding ontstaat.

Wereldwijd deugdenvrienden
Ik herinner me mooie reizen naar Canada, Brugge, Kopenhagen, Liverpool, Nieuw Zeeland… Wat heb ik veel mensen, van veel verschillende culturen en achtergronden, ontmoet. Met veel van hen ben ik bevriend geraakt. Ik herinner me een training die ik aan een groep Japanners gaf. Ze spraken gebrekkig Engels. Hoe ga ik dat doen, vroeg ik me af? Het kwam helemaal goed, want we spraken dezelfde ‘deugdentaal’.

Het is nog niet klaar maar voor mij is het rond
Mijn deugdencarrière was een mooie tijd. Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: ik heb besloten er aan het einde van dit jaar mee te stoppen. Het is nog niet klaar maar voor mij wel. Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging, een nieuwe omgeving. Met een berg aan kennis en ervaring solliciteer ik momenteel naar een baan. Wat het precies gaat worden, dat weet ik nog niet, maar het besluit, dat de tijd is gekomen om het stokje door te geven, is genomen.

Wie neemt het stokje over?
Nu dacht ik. Misschien ben jij toe aan een nieuwe uitdaging? Zou een uitgeverij die uitdaging kunnen zijn? Of misschien zie jij goud in een onderdeel van mijn bedrijf, iets wat jij zou willen voortzetten, op jouw unieke manier? Wil je hierover met me sparren? Kom dan langs om een kopje koffie met me te drinken. Als Groningen te ver is, kunnen we ook bellen of zoomen.

Loslaten
Mijn besluit is eruit. Het lucht eerlijk gezegd wel op, om het nu naar buiten te brengen, ondanks dat ik nog niet weet wat er komen gaat. Ik ben er al langer mee bezig, heb al enkele sollicitatiegesprekken gehad. Ik weet zeker dat het gaat lukken. Door het te delen komt er ruimte voor iets anders. Heb je een suggestie voor me? Weet jij ergens een vacature of klus waar ik precies zou passen? Laat het me weten!

Cursus volgen? Het kan nog!

Wil jij met het cultiveren van deugden aan de slag? Deugden integreren in je leven en/of je werk? Je kunt de online trainingen nu nog volgen.

Als je je deze week inschrijft heb je nog ruim de tijd. Gemiddeld doen cursisten 3 maanden over 12 lessen (elke week een uurtje). Het kan sneller, en je mag er ook (max) 6 maanden over doen. Er staan diverse trainingen voor je klaar. Kijk bij het cursusaanbod.

Kijk in de koopjeshoek!

Loslaten geeft ruimte voor iets nieuws. Letterlijk en figuurlijk. Daarom ben ik aan het opruimen. Kijk in de koopjeshoek!

Stuur mij een bericht