Hoe activeer je deugden?

5 januari 2020 door Annelies Wiersma

Het nieuwe jaar is gestart en er is alweer van alles gaande. De waan van de dag ligt op de loer om ons leven over te nemen. Laten we desondanks, of juist daarom, verder gaan met het ontdekken van deugden in onszelf en anderen. De kleine werelden waar we enigszins grip op hebben en van waaruit we samen invloed kunnen hebben op de grote wereld. Om met Gandhi te spreken: “Wees de verandering in de wereld die je wilt zien.”

Alles is aanwezig

Want laten we het niet vergeten: we worden geboren met alles wat we nodig hebben voor een gelukkig leven. Toch zoeken we zekerheden, en andere positieve elementen die ‘kwaliteit geven aan ons leven’, vaak buiten onszelf. Maar probeer je eens voor te stellen dat alles wat je nodig hebt heel dichtbij is… Bijvoorbeeld liefde, vreugde, zekerheid en nog veel meer deugden. Je kunt deze bron van innerlijke gaven op ieder moment aanspreken. Ook als je bepaalde basiszekerheden in het leven mist, zoals een goede gezondheid of een vast inkomen… Jammer genoeg gaan we vaak voorbij aan de deugden in onszelf en in anderen.

Ont-wikkelen: uitpakken, bekijken en benutten

Hoe word je je meer bewust van een deugd? Hoe herken je die in jezelf en anderen? Hoe maak je contact met een deugd als zekerheid of andere deugden? Dat is waar ik ook dit jaar weer bij wil helpen. Je kunt een deugd ‘activeren’ of in actie zetten door die heel bewust te ont-wikkelen. Daarmee bedoel ik: zorgvuldig uitpakken, van alle kanten bekijken (bewonderen!) en vervolgens bewust benutten in je leven.

Deugden activeren

De naam van mijn uitgeverij is: ‘ACT on Virtues’ (virtues is de Engelse vertaling van deugden). Ik trok eind december een deugdenkaart voor mijzelf om mij in 2020 op te focussen. Welke deugd viel mij toe? Verantwoordelijkheid! Dat is een deugd die je zwaar kunt opnemen, maar voor mij voelt dat niet zo. Ik heb de deugd uitgepakt en op mij in laten werken. Ik kan die daardoor als een geschenk ontvangen. Verantwoordelijkheid helpt mij om (nog duidelijker dan ik al doe) een richting te kiezen. Om volgens mijn eigen waarden te leven en te handelen vanuit een dieper weten en vertrouwen. Verantwoordelijkheid linkt voor mij daarmee ook prachtig aan de deugd van deze week: zekerheid. Ik ben blij dat deze deugden nu, meteen aan het begin van het jaar, in mij geactiveerd worden. Ze duikelen al de hele week op. Ze confronteren (ja, daar zijn deugden ook goed in!) en ze inspireren. Ze hebben me wakker geschud en maken me blij.  Ze nemen een stuk machteloosheid en hopeloosheid (die ik ook voel, bijvoorbeeld tijdens het lezen van de ochtendbladen) weg. Voor mijn (kleine) wereld kan ik verantwoordelijkheid nemen.

Reflectievragen:

  • We plaatsen zekerheid vaak buiten onze invloedscirkel. Welke zin op de kaart helpt je zekerheid binnen je invloedscirkel te plaatsen, in jouw wereld?
  • Waar hoop jij op? Wat gun jij jezelf? Of dit jaar? Waar ga je voor, of: waar ga je voor staan?
  • Heb je een richting gekozen? Kan je jaardeugd* (zie hieronder) je daarin ondersteunen? Waartoe nodigt je jaardeugd je uit?
  • Welke zin op de deugdenkaart neem je deze week mee, als een mantra dat je voor jezelf kunt herhalen?

*Jaardeugd:

Heb jij al een jaardeugd gekozen? Laat je verrassen door het toeval. Trek een deugdenkaart voor jezelf via deze link: trek een deugdenkaart.

Stuur mij een bericht