Hoe kun je deugdenkaarten gebruiken? (Deel 1)

5 september 2022 door Annelies Wiersma

In dit blog ga ik in op de vraag hoe je deugdenkaarten kunt gebruiken. Zodat je ze misschien nog effectiever kunt inzetten, voor jezelf of met anderen. Lees je mee?

Neem naastenliefde. Waar denk jij aan bij dat woord? Deze vraag kun je bij alle deugden stellen. En ook aan iedereen: aan jonge mensen en aan volwassenen. Andere vragen die je kunt stellen bij de deugd van de week zijn bijvoorbeeld: ‘Heb je een voorbeeld?’, ‘Hoe pas je de deugd zelf toe?’, ‘Wat roept de deugd nog meer in je op?’, ‘Waartoe nodigt de deugdkaart je uit?’ en ‘Welke spreuk komt in je op?’

Waar denk jij aan bij naastenliefde?

Bij naastenliefde denk ik aan iets voor iemand betekenen die op dat moment letterlijk iemand naast zich kan gebruiken. Het kan gaan om praktische hulp of zorg, of om aandacht.

Ken je een voorbeeld van naastenliefde?

Ik denk allereerst aan een nieuwsbericht over een kerkje in Leek, een dorp bij mij in de buurt, dat  is begonnen met de opvang van vluchtelingen uit een ander Gronings dorp dat heel veel in het nieuws is, Ter Apel. Een van de initiatiefnemers antwoordde, op de vraag of een kerk een goede plek is om deze mensen op te vangen: “Zij slapen nu buiten. Zij hebben nu naastenliefde nodig, en dat gaan wij bieden. Het maakt niet uit of de mensen christelijk zijn, of moslim, of niet gelovig, we vangen iedereen op.”

Hoe pas je naastenliefde zelf toe?

Onlangs realiseerde ik me dat een naaste niet heel naast hoeft te zijn. Mijn oom bijvoorbeeld, is een alleenstaande man van 92 jaar oud, waar ik vrij weinig contact mee heb. In mijn vakantie werd ik door zijn huisarts gebeld. Omdat mijn oom in Nederland geen naaste familieleden heeft, ben ik zijn contactpersoon. Wat was er aan de hand? Oom moest naar het ziekenhuis en had vervoer en wat spullen nodig. Omdat ik in Verweggistan zat kon ik niet meteen in actie komen en was hij voor zorg volledig afhankelijk van professionals. Wat kon ik doen? Ik heb online wat ondergoed en toiletspullen besteld en laten bezorgen, met thuiszorg en maatschappelijk werk gebeld, en natuurlijk m’n oom ook (om de dag even) gebeld. Is dat naastenliefde?

Wat roept de deugd nog meer in je op?

Terwijl ik dit type belt mijn zoon op uit Boedapest, waar hij het komende jaar studeert. Hij heeft in zijn nieuwe woonplaats ook nog geen ‘naasten’ die hem even kunnen bijstaan. Wat doe je dan als je buikpijn en koorts hebt en denkt dat je mogelijk een blinde darmontsteking hebt (“Vast niet hoor mam, maar stel dat…”)? Gelukkig is er dan de telefoon, een ‘kort lijntje’ met mama, die dan wel wat tips heeft (“Precies, daarom belde ik jou.”)

Waartoe nodigt de deugdenkaart je uit?

De voorbeelden doen me beseffen dat het toch wel raar, een best ook spannend is als je (zelfs al is het tijdelijk) geen of weinig naasten in je omgeving hebt. Bijvoorbeeld doordat je op de vlucht bent voor oorlog, of geweld… Er wordt zo vaak op migranten neergekeken, omdat ze onze taal niet spreken en geen werk(vergunning!) hebben, maar wat moeten het moedige en veerkrachtige mensen zijn. Ik gun hen naasten-liefde, wat gelijkwaardiger is dan liefdadigheid… De deugdenkaart nodigt me uit hier wat zorgvuldiger, bescheidener en attenter in te zijn (verandering van houding).

Welke spreuk komt in je op?

‘Beter een goede buur dan een verre vriend.’ In de zomervakantie hebben we allemaal vast en zeker veelvuldig op elkaars planten, katten en konijnen gepast. Ook een vorm van naastenliefde, toch? Zo, mijmerend met mezelf, komt naastenliefde voor mij tot leven. Ik ben heel benieuwd wat deze deugd in jou oproept, en of de vragen je daarbij helpen. En ook, of de deugdenkaart je inspireert om de deugd de komende week wat bewuster of actiever toe te passen.

Nog een werkvorm

Van deugdenvolger Rita Vaessen kreeg ik deze tip. Lees elke dag een affirmatie (dat zijn de zinnen die met ‘ik’ beginnen).

  • Maandag: Ik voel mededogen bij het lijden van anderen…
  • Dinsdag: Ik deel mijn tijd en aandacht.

Enzovoort. Bedenk nu bij alle zinnen een voorbeeld: hoe breng ik dat aspect van de deugd in de praktijk? (Of: hoe kan ik dat meer gaan toepassen?)

Reflectievragen bij de deugd naastenliefde:

  • We kunnen alle deugden ontwikkelen. Hoe kun jij naastenliefde (nog verder) ontwikkelen, deze deugd laten groeien en sterker laten worden?
  • Wat is volgens jou het belang van naastenliefde voor de wereld?
  • Wat kunnen we kinderen over naastenliefde leren? Welke manieren kun je daarvoor bedenken?

Dit is deel 1 van een serie blogs over ‘Hoe kun je deugdenkaarten gebruiken?’ Ken jij andere manieren?  Let it ripple! Stuur graag een mailtje naar info@actonvirtues.nl

De Deugdenkaarten zijn verkrijgbaar via deze link.

Meer lezen over deugdenkaarten gebruiken?

Hoe kun je deugdenkaarten gebruiken (deel 2)

Stuur mij een bericht