Hoe start je jouw week met een deugd?

30 mei 2023 door Annelies Wiersma

Elke maandagochtend ontvangen bijna 2000 mensen een inspirerende deugdenkaart in hun mailbox: de deugd van de week.  Een groot deel van deze abonnees opent dit bericht al binnen vijf minuten. De maandagochtend is voor hen hét moment om bij een deugd stil te staan.

Hoe start je jouw week met een deugd – zonder dat het je moeite kost? Hoe maak je van stilstaan bij een deugd een routine? Hoe neem je de deugd de rest van de week mee? Daarvoor heb ik een aantal tips.

Vijf tips bij de deugd van de week

Tip 1:
Lees de deugdenkaart meteen als je wakker wordt. Ik zet de deugd al op vrijdag klaar. Daarom heb je de kaart maandagochtend al om 7 uur in je mailbox.

Tip 2:
Je kunt de deugd ook via de sociale media lezen. Daar verschijnt ie op maandagochtend iets later, namelijk als ik aan m’n ontbijt zit, zo rond half 8. Vaak schrijf ik bij deze berichtjes welke zin ervoor mijzelf uitspringt.

Tip 3:
Je kunt de deugd van de week  voor jezelf lezen, maar het is ook leuk dit samen met je kinderen, je partner, je collega’s, of met je leerlingen te doen. Om hier een wekelijkse routine van te maken. Je zult merken dat de deugd dan tot leven komt.

Misschien vraag je je af, waar haal ik de tijd vandaan? En hoe krijg ik anderen daarin mee?

Tip 4:
Plan er een vast moment voor. Plak het vast aan iets wat je elke dag toch al doet. Bijvoorbeeld – thuis – bij het avondeten. Op school: pak de deugd van de week mee bij de weekopening. Of met je collega’s: tijdens je wekelijkse werkoverleg. Misschien ga je met de trein naar je werk, dan kun je de deugdenkaart onderweg lezen.

Mijn zoon – waarmee ik opvoeden met deugden ruim 20 jaar geleden begon toen hij twee jaar oud was – studeerde een half jaar in Budapest. Vaak appten we over de deugd van de week. Een keer stuurde ik hem een berichtje dat ik zelf een simkaart in m’n telefoon vervangen had (als hij in de buurt is vraag ik hem voor dat soort klusjes). Maar nu was het me zelf gelukt, dankzij de inzet van de deugden zelfvertrouwen en zelfstandigheid. En dat hij me met een gerust hart kan loslaten. Hij schreef terug: ‘Hahaha, zij die een simkaart kan vervangen kan de wereld aan’. 

Ik heb geen tijd…

Een veel genoemde zorg, met name in het onderwijs is: ja, maar ik heb geen tijd om dat wekelijks voor te bereiden.

Dat hoeft ook niet. Laat je verrassen door wat er komt. Vertel wat de deugd – of het woord – van de week is. Vraag leerlingen wat het woord betekent… Vraag waarom het belangrijk is. Hoe je het toepast. Geef zelf een voorbeeld hoe je de deugd toepast, of waarbij je die goed kunt gebruiken. En nodig leerlingen uit te vertellen hoe zij de deugd kunnen gebruiken of kunnen versterken.

Tip 5:
De omschrijving op de deugdenkaart is vrij uitgebreid. Kies daarom één zin die ervoor je uitspringt. Neem die mee, als intentie. Bijvoorbeeld, op de deugdenkaart dienstbaarheid las ik: ‘Door dienstbaarheid geef je betekenis aan je bestaan’. Die zin moedigde mij aan om na te denken over wat ik voor anderen beteken en kan betekenen.

Op de deugd van de week krijg ik wekelijks heel leuke reacties. Daarmee ben ik dus van betekenis voor mensen. Maar ik ben ook dienstbaar als mantelzorger van mijn tante, of als ik naar iemand luister die een verhaal kwijt wil. Of als ik in de supermarkt iets uit het schap pak waar iemand zelf niet bij kan. Er zijn zoveel manieren om dienstbaar te zijn en een verschil te maken.

De spreuk

De spreuk op de voorkant van de kaart – van Martin Luther King – inspireert daartoe:

“Iedereen kan groots zijn… want iedereen kan dienstbaar zijn.”

 

Mooi hè? Door de kaart aan het begin van de week (samen) te lezen, neem je het woord de rest van de week mee.

Je leert alle deugden kennen

Wanneer je de deugd van de week volgt, leer je alle deugden – er zijn er ruim 300 – langzamerhand, stuk voor stuk, week na week – beter kennen en herkennen in jezelf en in anderen. Dat brengt heel veel positiviteit teweeg. Daar is het uiteindelijk om te doen, dat de deugden meer naar de voorgrond van je aandacht komen. Dat je ze makkelijker paraat hebt. Dat je ze bewuster en actiever inzet en meer in jezelf en in anderen waardeert. Want dat geeft zelfvertrouwen en verbinding.

Je aanmelden voor de deugd van de week? Ga naar deze webpagina

Hieronder kun je het filmpje kijken dat ik – aangemoedigd door de deugd dienstbaarheid – maakt over de deugd van de week:

Stuur mij een bericht