Idealisme

27 april 2019 door Annelies Wiersma

Idealisten worden vaak als dromers gezien die in luchtkastelen wonen, of in een eigen bubbel leven, los van de realiteit. Maar waar zouden we zijn, zonder ‘de pioniers van het leven’? De wereld heeft mensen nodig die zich niet in het lot schikken. Die erin blijven geloven dat verandering mogelijk is. Die opstaan als ze onrechtvaardigheid zien. Die hoop houden, mogelijkheden zien en daadwerkelijk in actie komen om de wereld te verbeteren.

Mijn overtuiging: verandering is wel degelijk mogelijk, het heeft zin om te durven dromen en je in te zetten – of je nu groot bent of klein, iedereen kan een steentje bijdragen met liefde, betrokkenheid en nog veel meer deugden. En, verandering begint bij jezelf.

Onderwijsboek
Momenteel* (27 april 2019) schrijf ik aan een nieuw Onderwijsboek: Het Deugdenspel Doeboek; spelenderwijs karakter ontwikkelen. Het staat boordevol praktische tips ván en vóór leerkrachten, om met kinderen in middenbouw, bovenbouw en voortgezet onderwijs diverse karaktertrekken op een positieve en speelse manier uit te diepen. Tijdens het schrijven van het hoofdstuk over idealisme besluit ik om eerst het voorwoord te schrijven. Waarom moet dit boek er komen? Waarom is het belangrijk? Wat is mijn missie, mijn droom?

Morele waarden
Achter elke droom schuilen diverse morele waarden. Door met kinderen bij deugden, zoals bijvoorbeeld idealisme, stil te staan, maak je diverse andere deugden in hen wakker, zoals rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid en creativiteit, en misschien wel het meest ultieme ideaal: vrede.

Missie
Toen ik naar een goed opvoedboek zocht ontdekte ik het Canadese Virtues Project™, dat je leert hoe je met kinderen aandacht kunt besteden aan gedrag en positieve eigenschappen. Na enkele jaren van praktische oefening met mijn zoon, heb ik van ‘Opvoeden met deugden’ mijn werk gemaakt. Ik ontdekte dat deugden de bouwstenen van het karakter zijn. Het cement in relaties. Het fundament van de samenleving. Sindsdien help ik mensen om deugden bij zichzelf en bij anderen te zien. Ik ontwikkel en schrijf deugdenboeken, kaartensets, educatieve materialen en (online) trainingen die deugden praktisch bespreekbaar en toepasbaar maken. Dat is mijn missie.

Droom
Met aandacht voor deugden brengen we het beste in elkaar naar boven. Sommige, dominante deugden kun je bij kinderen (en jezelf!) in balans brengen. Andere deugden kun je hen helpen ontdekken en laten groeien. Het mooie is dat je tegelijkertijd ook stil staat bij je eigen karakter, je kwaliteiten en je uitdagingen. Ik ben ervan overtuigd dat we de wereld mooier maken als we kinderen leren om aandacht te hebben voor deugden in zichzelf en anderen. Dat is mijn droom. Daar zet ik me voor in.

Reflectievragen (voor jezelf, je gezin of klas):

 • Wat zegt idealisme jou?
 • Heb jij grote dromen of idealen?
 • Hoe kan verandering bij jezelf beginnen?
 • Met wie deel jij je nieuwe ideeën, maar ook je zorgen en twijfels?
 • Heb jij vertrouwen in wat je wilt bereiken?
 • Heb je een plan?
 • Welk citaat inspireert jou? (zie voorbeelden hieronder)

Citaten

 • ‘Later als ik groot ben. Daar ga ik toch niet op wachten?’ (Loesje)
 • ‘Het enige waar we met zekerheid niet in slagen, is dat wat we niet proberen.’ (Mark Twain)
 • ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ (Pippi Langkous)
 • ‘Laat alles een beetje beter achter dan je het aantrof.’
 • ‘Vele graantjes maken een brood.’

Boek bestellen

* Wat je kunt dromen kun je ook doen! Het boek is er intussen.  Je kunt het via deze link bestellen.

Stuur mij een bericht