IJver: genoegen scheppen uit het verrichten van kleine taakjes

12 september 2023 door Annelies Wiersma

De deugd van de week is ijver. Niet per se een deugd waar je op zit te wachten als het rond de 28 graden is. Ik lees de kaart en pak deze zin eruit: ‘IJver is je innerlijke vuur. Ze verlicht zelfs de kleinste taak met vreugde.’ Kleine taakjes, laat ik daarmee beginnen en genoegen nemen.

Berusten
Genoegen nemen. Als ik deze woorden op zoek op synoniemen.net vind ik: berusten in (ww): aanvaarden, genoegen nemen met, het hoofd buigen voor, verdragen, vrede hebben met, zich neerleggen bij, zich schikken in, zich verenigen met, zich verzoenen met. Ik heb helaas weer een frozen shoulder (nu links) dus zal me erbij moeten neerleggen dat ik voorlopig niet vol gas kan geven. Eenmaal aan de slag met wat kleine taakjes die me makkelijk afgaan, heb ik daar vrede mee en proef ik genoegen.

Vreugde
Mijn cursisten – die momenteel een van de online trainingen doen – opvolgen en van feedback voorzien, dat is iets waar ik blij van word. Ik geniet van de ijver waarmee zij de opdrachten doen en de inzichten die zij met mij delen. ‘Het was weer een prachtige leerzame les’ schrijft iemand. Dat voedt mijn ijver. Ik verheug me erop om – zoals op de deugdenkaart ijver wordt beschreven – ‘met bezieling en enthousiasme’ nog meer online trainingen te gaan maken. Maar voorlopig richt ik mij met vreugde op kleine taakjes, zoals het versturen van deze deugd van de week 🙂

Reflectievragen:

  • Welke zin neem jij mee van de deugdenkaart?
  • Waar zet jij je met ijver voor in?
  • Welke taakjes schenken jou vreugde?
  • Welke andere deugden passen bij ijver?

Deugdentraining volgen
September is (denk ik) een heel mooie maand om met een cursus te starten. Wanneer je NU begint met een basistraining, dan kun je voor het einde van het jaar klaar zijn: de cursus bestaat uit 12 lessen, je bent gemiddeld twee uur per les bezig, je kunt een les ook opsplitsen (er later mee verder gaan).

Je kunt kiezen uit deze online basis-deugdentrainingen:

Heb je nog iets nodig uit de deugdenshop? Volg dan deze link.

 

Stuur mij een bericht