Vandaag zet ik passie aan

12 juli 2019 door Annelies Wiersma

Het zijn mooie woorden, de deugden, maar hoe breng je ze in de praktijk?

“Ik vind dat best lastig,” vertelt een kennis me heel eerlijk als ik haar zie. Ze ontvangt de deugd van de week per email. “Jazeker, ik ben lid geworden. Ik volg de deugden trouw en vind ze prachtig hoor, die deugdenkaarten. Maar ik worstel sinds maandag met passie. Passie is zo groot…,” verzucht ze. “Ik weet niet goed wat ik ermee aan moet.”

In ons gesprek ervoor, had ze me verteld hoe ze momenteel actief solliciteert naar werk. Hoe ze de afgelopen weken veel nuttige netwerkgesprekken voerde en sterk overweegt om (als tekstschrijver) voor zichzelf te beginnen, precies wetende voor welke doelgroep: “Ik wil voor ZZP’ers gaan werken. Ik voel me betrokken bij mensen die gemotiveerd zijn en met bezieling werken. Inspirerende mensen met wie ik een klik heb. Er zijn veel ZZP’ers die worstelen met hun (web)teksten. Voor mij – met m’n achtergrond en ervaring als journalist – is het heel gemakkelijk hen te helpen met het schrijven van heldere teksten. Ik kan correcties doen en ik kan wat eenvoudige tips geven waardoor het schrijven hen veel makkelijker afgaat.”

“Daarnet hoorde ik heel duidelijk jouw passie,” leg ik haar uit (in reactie op haar eerlijkheid over de worsteling met de deugd). “Je bent heel doelgericht op zoek naar manieren om je talenten te benutten. Je kiest er daarbij voor trouw te blijven aan jezelf. Je zet je momenteel met hart en ziel in om werk te vinden dat bij jou past, werk dat je inspirerende ervaringen geeft. Dat noem ik passie inzetten.”

Ik zag haar opfleuren. Zo had ze het nog niet bekeken. Voor haar gevoel had ze deze week nog ‘niets’ met de deugd van de week gedaan… Wel dus!

Het klinkt misschien gek, maar volgens mij is passie net als iedere andere deugd als het ware een ‘knopje’ dat je ‘aan’ of ‘uit’ kunt zetten. Vanuit die gedachte kun je ervoor kiezen om VANDAAG passie ‘aan’ te zetten.

De werkzoekende kennis heeft – achteraf gezien – al de hele week haar passieknopje aan staan! Daarvan is zij zich nu bewust.

Ik heb dit stuk met passie geschreven. Ik had vanochtend ook wat anders kunnen gaan doen, maar ik koos ervoor mijn passie te volgen

Bewust stilstaan bij passie (staat mijn passieknopje ‘aan’ of ‘uit?’) geeft een extra dimensie aan je leven.

Zet jij je passie ook weer aan?

Vind je het lastig om de deugd van de week te activeren?

Meld je via deze link aan voor mijn (online) deugdentraining. Ik begeleid je persoonlijk om deugden in jezelf (en in anderen) te herkennen en aan te wakkeren!

Stuur mij een bericht