In de rust

18 december 2020 door Annelies Wiersma

Van een buurvrouw leren we de term ‘even in de rust gaan’. Als we samen ergens naartoe geweest zijn, naar een speeltuin, of het strandje en het is mooi geweest, dan gaan we allemaal eerst even ‘in de rust’. Dat wil zeggen dat ieder even naar zijn eigen huis gaat, een broodje gaat eten, even in bad, of iets dergelijks. Die term houden we erin (en gebruiken we nog steeds!), je knapt er namelijk altijd van op om ‘even in de rust te gaan’.

Ik ben even in de rust
Daan zit op de bank en kijkt naar een televisieprogramma als de bel gaat. Het is Henk, die vraagt of Daan met hem wil spelen. Daan aarzelt en zegt dan: ‘Nee, nu even niet, ik ben even in de rust. Kom over een uurtje maar, of anders morgenmiddag. Dan lijkt het me leuk om met je te spelen.’ Henk vindt het goed. De jongens groeten elkaar vriendelijk en Daan kruipt weer op de bank. In een mum van tijd is hij weer in zijn tekenfilmpje verdiept.

Duidelijk, vriendelijk en tactvol
Ik bewonder hoe mijn zoon hier duidelijk en op een vriendelijke en tactische manier zijn grenzen aangeeft, zonder Henk voor het hoofd te stoten. Daan laat integriteit en zelfdiscipline zien, want hij heeft, voordat hij op Henk reageert, de tijd genomen om te bepalen wat voor hem zelf goed voelt. Ik leer ervan, want ik heb er zelf nogal eens moeite mee, als er onverwacht iemand langskomt. Dan zal ik hem of haar uitnodigen om even binnen te komen, ook als het mijzelf eigenlijk niet zo goed uitkomt. Ook al vraagt men: ‘Past het je wel?’ Dan zal ik negen van de tien keer zeggen: ‘Jaha… natuurlijk… ’ Of een smoesje verzinnen. Niet zo oprecht en integer, eigenlijk.

Ik leer van Daan
Met telefoontjes is het net zo: ‘Schikt het je even?’ Heel moeilijk vind ik het dan, om op een vriendelijke en vastberaden manier  ‘Nee, nu niet’ te zeggen. Bijvoorbeeld, als mijn vader me belt terwijl ik net lekker zit te schrijven: ‘Ik wilde even mijn dochter horen. Hoe gaat het met je?’ Van Daan leerde ik te zeggen: ‘Het komt nu niet zo goed uit te bellen. Het lijkt me leuk om op een ander moment te praten. Schikt vanavond je? Ik ben met een artikel bezig, dat wil ik graag eerst afmaken.’ Mijn vader reageert met: ‘Succes ermee, dan houden we het nu kort en hoor ik vanavond van je, tot dan!’

Fragment uit mijn boek ‘Haal het beste uit je kind en jezelf, opvoeden met deugden’ (uit 2007). Dit boek is verkrijgbaar via de webshop.

Tegenwoordig heb ik ‘assertiviteit’ wel onder de knie, gelukkig maar 🙂

Leuke oefening

Ik deel graag een oefening met je uit het nieuwste boek van Linda Kavelin-Popov.  Zij noemt het een ‘Discernment Map’. Het gaat als volgt:

  • Pak een stuk papier of een bladzijde in je dagboek.
  • Noteer alle activiteiten waar je zoal tijd in steekt of energie aan geeft.
  • Schrijf op aan ander papier (of op andere pagina) vier vragen: 1) Put het me uit?; 2) Is het meer een plicht?; 3) Ondersteunt het mij? (heb ik er op termijn zelf wat aan?) 4) Word ik er blij van?
  • Teken symbolen bij deze vier vragen, bijvoorbeeld 1) een drup; 2) een vierkantje; 3) een pijltje dat omhoog wijst; 4) een zonnetje.
  • Bekijk dan je lijst van activiteiten en geef elke activiteit een symbooltje.

Deze oefening geeft je een helder beeld van hoe je je tijd en energie besteedt, en welke keuzes je hebt om iets bij te stellen.  Je zult merken dat je effectiever wordt in het uitvoeren van ‘taken’ waar je bewust voor kiest en volmondig ‘ja’ tegen zegt. Ik doe deze oefening zelf al jaren, elke 90 dagen doe ik deze ‘check’, echt heel behulpzaam.

Moodbord

  • Maak een moodboard voor jezelf met je focus voor de komende 90 dagen (een kleine, overzichtelijke, haalbare periode).
  • Voeg deugden toe, als uitgangspunt voor de veilige grenzen die je ondersteunen. Bijvoorbeeld ‘moed’ (andere keuzes maken vraagt vaak om moed…)
  • Pak eventueel de deugd toewijding (van vorige week) erbij en denk na over de vraag: ‘wat is mijn toewijding waard?’

Het nieuwe boek van Linda Kavelin-Popov (10 december 2020 uitgekomen) heet ‘Dreaming at the crossroads of change’. Het is te koop via Amazon. Volgend jaar (2021) zal uitgeverij ACT on Virtues de Nederlandse vertaling uitbrengen.

 

Stuur mij een bericht