Integriteit – wat kies jij?

17 maart 2019 door Annelies Wiersma

Mooie bananen! Mooie bloemkolen! Mooie beloftes! Afgelopen zaterdag stonden de lijsttrekkers van politieke partijen op de markt, tussen fruit- en groenteverkopers. Woensdag mogen we stemmen voor de Provinciale Verkiezingen. Weet je al welke partij jouw stem krijgt? Misschien kan de deugd van de week ons daarbij nog helpen? Dat is integriteit.

Mooie beloftes
Het grapje dat ik hier deel, is van Jesse van Muylwijck, schepper van De Rechter, een strip die dagelijks door meer dan 3 miljoen mensen wordt gelezen. Zijn vergelijking met marktverkoop is niet ver bezijden de waarheid. Politiek is net (koe)handel. Politici doen beloftes, waarmee ze jouw stem binnenhalen. Maar dat wil niet zeggen dat ze hun beloftes ook nakomen, en dat ligt niet altijd aan (on)betrouwbaarheid.

Koehandel
Mijn vader was veehandelaar en daarnaast actief in de gemeentepolitiek. Ik herinner me nog goed hoe hij avonden aan de telefoon hing met raadsleden en wethouders, bijvoorbeeld: ‘Oké dus dan spreken we af dat ik stem voor uitbreiding van het voetbalveld, mits jij stemt dat de bouw van die nieuwbouwwijk doorgaat. Dan halen we beide een meerderheid.’ Dat soort ‘deals’, net koehandel.

Idealen
Ik vond dat als kind maar vreemd. Maar volgens mij gaat het in de provinciale en landelijke politiek niet heel anders. In de debats gaat men ten volle de strijd aan, maar in de coalities moet men tot afspraken komen. Geen enkele partij kan alle eigen idealen verwezenlijken. Politiek is onderhandelen, daar ontkom je niet aan. Je moet samenwerken, geven en nemen om tot besluitvorming te komen. Moeilijk hoor, om dan je diepste waarden te blijven volgen, en om geloofwaardig te blijven naar mensen die op je gestemd hebben.  Respect voor politici die zich daar (eerlijk en oprecht!) aan wagen.

Reflectievragen:

  • In welke idealen geloof jij?
  • Welke partij ligt het dichts bij jouw diepste waarden? Hoe heeft die partij dat de afgelopen jaren getoond?
  • Is hoeverre is de partij van jouw voorkeur onkreukbaar geweest? Heeft die valse beloftes gedaan? Je vertrouwen geschonden? Heeft die zorgvuldig en gewetensvol gehandeld?
  • Zie je de politici van de partij van jouw voorkeur de komende 4 jaar op een verantwoordelijke manier bijgedragen aan noodzakelijke besluitvorming?
  • Aan welke partij (en welke man/vrouw op de lijst) is jouw stem wijs benut?
  • Wat kies jij? Ben je er nog niet uit, lees dan nog een keer de deugd van de week (integriteit). 
Stuur mij een bericht