Inzet geeft energie

30 maart 2019 door Annelies Wiersma

Mijn zoon heeft tentamen. Op zaterdagochtend. Ja, zo gaat dat tegenwoordig. Of eigenlijk ‘weer’, want vroeger, in de generatie van mijn ouders, gingen kinderen ook op zaterdag naar school. Zondag was de enige rustdag, totdat (in de jaren 60) de vrije zaterdag werd ingevoerd. Elke week twee dagen aaneengesloten vrij , dat werd als een ongekende luxe ervaren! Hersteltijd van je werk en meer gelegenheid voor ontspanning, sport, thuis klussen en dergelijke.

Inspiratie
Tegenwoordig loopt werk en vrije tijd voor menigeen door elkaar, alleen al omdat e-mail en Whatsapp doorgaan. Zelf vind ik dat niet zo’n probleem. Ik doe mijn werk graag. Ook als ik niet werk, ben ik in gedachten veel met m’n werk bezig.  Dat gebeurt nou eenmaal. Ik voel me betrokken bij mijn klanten en de mensen met wie ik samenwerk. Bijvoorbeeld, het schrijven van een blog. Dat voelt niet zo zeer als werk. Als de inspiratie er is, rolt het er van zelf uit.

Geen enkele moeite
Zo ervaart mijn zoon dat sinds enkele maanden ook. Hij is bezig met het eerste jaar van zijn studie, en steekt daar veel tijd in. Zelfs op vrijdagavond en in het weekend: lezen, samenvattingen maken, essays schrijven, podcast luisteren, er met anderen over praten, op tijd op staan, kortom, alle verplichtingen nakomen.  “Maar het kost me geen enkele moeite, mam. Ik wil het zelf en doe het vanuit mezelf!” We halen lachend herinneringen op, van nog niet eens zo heel lang geleden, dat hij na tien minuten ‘klaar’ was met zijn huiswerk, terwijl hij dan voor mijn gevoel nog maar net begonnen was. “Gaat het wel goed met je?” plaag ik hem. “Haha, ja, ongelofelijk hè?! Ik ken mezelf niet meer terug,” lacht hij met mij mee.

Voldoening
Ik ben blij voor hem, want het betekent waarschijnlijk dat leren en studeren hem inspireert en voldoening geeft. Zijn studie vervult een sterke, menselijke behoefte om ergens in uit te blinken. De mooie resultaten stimuleren hem zijn uiterste best te doen. Daarbij: hij begon met VMBO advies en is nu toegelaten tot het Honours College, voor talentvolle en gemotiveerde studenten. Wat een eer!

Reflectievragen:

  • Op de deugdenkaart staat, ‘Inzet geeft mijn leven energie’. Herken je dat?
  • Herken je de behoefte om ergens in uit te blinken?
  • Welke talenten gebruik je bij je inzet?
  • Wat betekent ontspanning voor jou?

Deugdentip:

Inventariseer deze week eens waar jij je voor inzet. Bijvoorbeeld:

  • Welke inzet geeft je energie?
  • Waaruit bestaat je voldoening?
  • Kun je er nog meer bij hebben, of kies je ervoor volledige aandacht te geven aan wat je (al) doet?

Veel plezier met de reflectievragen. Leuk als je dit blog wilt liken of delen!

Stuur mij een bericht