Wat waren voor jou de ‘gems’ van 2019?

30 december 2019 door Annelies Wiersma

We sluiten 2019 af met de deugd dankbaarheid, volgens de omschrijving op de kaart de kern van werkelijk geluk. Vaak vergeten we dat. Iedereen heeft zorgen en piekert over dingen als drukte op het werk, de kinderen, ouders, gezondheid, geld, nieuwsberichten, de wereld…

In de bioscoop zag ik een reclame van een ijstheefabrikant. Kinderen mochten op Post-its briefjes dingen schrijven die ze de komende week wilden doen, zeg maar ‘to do lijstjes’. Ze schreven op hun briefjes dingen als: een cake maken met mama, spelen met m’n beste vriend, spelletjes doen.

De ouders kregen dezelfde vraag. Ze schreven dingen op als: de wasmachine laten maken, met de auto naar de garage, luiers kopen, belastingaangifte doen, boeken naar de bibliotheek terugbrengen, afspraak bij de tandarts maken… Je kent de ‘to do lijsten’ als volwassene vast wel?!

Als de kinderen de briefjes van de volwassenen zien, moet je hun gezichten zien. Ze zeggen ze: ‘Ah, wat een stomme dingen’! Als de volwassenen de briefjes van de kinderen zien, zijn zij ook geshockeerd. Sommige ouders hebben tranen in de ogen. Ze zeggen: ‘wat erg dat we zo geworden zijn’ en ‘een cake maken met m’n dochter, dat hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten’ en ‘de kinderen zijn veel meer verbonden met elkaar’.

Een reclameboodschap met een spiritueel randje. Ik vond het mooi gedaan. Het inspireerde me bij het bedenken van de reflectievragen.

Reflectievragen:

  • Wat geeft jou geluk? Waar word je blij van?
  • Wat zijn jouw meest kostbare herinneringen aan 2019? Wat waren jouw ‘gems’?
  • Hoe maak jij jezelf los van drukte en gepieker?
  • Wat waren in 2019 je beproevingen? Wat leerde je ervan?
  • Hoe creĆ«er je in 2020 meer verbondenheid? Meer ‘wij’ dan ‘ik’ (moet eerst nog…)?
  • Welk woord kies jij voor 2020, om je hieraan te herinneren?
  • Heb je iedereen die in 2019 belangrijk voor je was bedankt? Wie wil je nog bedanken?
  • Hoe toon je dankbaarheid?

Jaaroverzicht 2019

Toch nog even een lijstje. Wist je dat…

… we 2019 eindigen met 2071 abonnees van de deugd van de week?
… we in 2019 opvallend veel groene deugden hadden? (ik telde er 17)
… in een jaar tijd 681 deugdenfans lid werden van de Kei in deugden inspiratiegroep op Facebook?
… in september 2019 een Deugdenspel Doeboek is uitgebracht met praktische werkvormen voor in de klas?
… het Deugdenvriendjes Programma in 2019 enorm is uitgebreid met behulpzame educatieve materialen, zoals handpoppen van Gem Geduld en Bes en Bennie Behulpzaam!
… er volgend jaar (op 21 maart, Nationale Deugdendag) een nieuw deugdenboek uitkomt voor volwassenen?
… er achter de schermen momenteel wordt gewerkt aan manieren om je te helpen bij alles waar je bij deugden nu nog tegenaan loopt? Zoals: hoe maak ik een begin (met gezin, klas, voor mezelf), hoe gebruik ik de kaarten bij coaching en training, hoe houd ik het levend?
… het oudejaarsspel al ruim 250 keer gedownload is? Het daarmee in een klap de meest populaire gratis download werd? Heb je het nog niet ‘opgehaald’, dit is de link: oudejaarspel ophalen
… er al 52 kleurrijke deugden klaarstaan voor 2020? En dat dit stuk voor stuk weer heel mooie deugden zijn?… ik van harte hoop dat je de deugd van de week in 2020 blijft volgen en dat ze je leven mogen verrijken!

Jaardeugd van 2020

Een jaardeugd is een deugd die je het hele jaar meeneemt. Een deugd die jou bemoedigt, inspireert en troost. Een deugd die in 2020 extra aandacht van jou krijgt, waardoor die bij jezelf en anderen zal groeien! Laat het toeval beslissen wat jouw jaardeugd van 2020 wordt, via deze link: trek een deugdenkaart.

Tip: houd de kaart in beeld, stop ‘m in je agenda, gebruik ‘m als bladwijzer in de boeken die je in 2020 leest. Heb je de kaartenset nog niet? Deze is aan te schaffen via de webshop. Met je aanschaf maak je de deugd van de week mede mogelijk.

Dank voor jouw support in 2019. Ik wens je een kleurrijk nieuw jaar en zie je graag terug in 2020!

Stuur mij een bericht