Je verantwoordelijkheid pakken, hoe doe jij dat?

12 juni 2023 door Annelies Wiersma
De deugd van de week verantwoordelijkheid. Een mooie en soms ook lastige deugd. Want hoe en wanneer pak jij de deugd op?
 
Genoeg water drinken op een warme dag
Wat betreft ‘kleine dingetjes’ gaat de deugd mij vrij makkelijk af: een afspraak nakomen (of tijdig afzeggen), een stukje zwerfvuil van de straat oppakken en opruimen, een oppas voor de kat regelen, je aan de verkeersregels houden, genoeg water drinken op een warme dag… Je kunt vast ook wel een aantal voorbeelden bedenken van hoe en wanneer jij je verantwoordelijkheid pakt.
 
Grotere zaken in het leven
Maar hoe staat het met de wat grotere zaken in het leven? Momenteel lees ik Linda Kavelin-Popov’s nieuwste boek ‘Droompauze; leven naar je idealen’. Het zet je tot nadenken over het leven dat je leeft, of dat nog bij je past, of dat het misschien tijd is voor (wat) verandering(en). Leuk, maar ook best spannend om bij stil te staan.
 
Spannend en leuk
Spannend, want het vraagt bijvoorbeeld moed (de deugd van de maand juni) en eerlijkheid van je. Hoe tevreden ben ik met de huidige situatie? Wat zou ik graag willen? Wat kan ik? Wie of wat wil ik zijn? Wat vind ik belangrijk? Leuk indien je dan tot de ontdekking komt dat je mogelijk best veel andere keuzes hebt.
 
Wat weerhoudt me?
Een nieuw begin maken, dat beslis je niet zo maar. De deugd verantwoordelijkheid komt er ook al gauw bij om de hoek kijken. Kan ik ‘zo maar’ het roer omgooien en een andere koers volgen? Wat zijn de consequenties? Wat geef ik op? Met wie heb ik rekening te houden? Met welke grenzen? Wat weerhoudt me?
 
Stap voor stap
Dat zijn vragen die mij momenteel bezig houden. Soms vind ik het best lastig om hierover na te denken, dan maakt het me onzeker. Maar vaak geniet ik er ook van, want het brengt me stap voor stap verder, dichter bij mezelf en klaar voor een nieuwe levensfase.
 
Verantwoordelijkheid
De deugd verantwoordelijkheid hoeft daar zeker geen spelbreker in te zijn. In tegendeel. Leven naar je idealen – er zelf wat van maken – is beslist je eigen verantwoordelijkheid.
 
De zin die ik deze week meeneem is: ‘Mijn verantwoordelijkheid houdt me betrokken’.
 
Reflectievragen:
 
  • Welke verantwoordelijkheden pak jij makkelijk op, bijna vanzelfsprekend?
  • Welke verantwoordelijkheid ben je geneigd te laten liggen?
  • Hoe kan de deugd van de maand ‘moed’ je bij het toepassen van verantwoordelijkheid ondersteunen?
  • Welke zin neem jij mee van de deugdenkaart?
Stuur mij een bericht