Kind sterker maken

21 september 2018 door Annelies Wiersma

“Kun je hem wat harder maken?” vroeg de leidster van de kinderopvang me toen ik mijn zoontje ophaalde. “Hij is zo gevoelig. Als ik een keer boos ben op een ander kindje, moet ik jouw zoontje daarna troosten. “Het is intussen ruim zeventien jaar geleden, maar ik herinner het me opeens weer. Wat kon ik – als ouder – hieraan doen, verbeteren?

“Hij hoort en ziet alles,” verzuchtte ze. “Ook als een kindje gevallen is, of als twee kinderen ruzie maken. Dat vindt hij heel erg en dat komt hij me dan vertellen.”

Lastig
Eigenlijk vindt ze het best lastig, begrijp ik, zo’n gevoelig kind. Ik merk op dat ik het wel een mooie eigenschap vind. Dat mijn zoontje ook zorgzaamheid laat zien, als hij zich om andere kindjes bekommert. “Ja, maar het is ook lastig hoor,” is het antwoord. Ik beloof dat ik erover zal nadenken.

Dat doe ik ook. Ik vraag mijn zoontje ‘s avonds, voor het slapen gaan, wat er gebeurd was en hoe het voor hem voelt als een ander kindje straf krijgt, of zich pijn doet of ruzie heeft. Dat vindt hij niet leuk. Soms moet hij dan ook huilen. Dat snap ik best. Ik complimenteer zijn zorgzaamheid en inlevingsvermogen, zoals hij om de andere kinderen denkt en meeleeft. Dat fleurt hem wat op.

Behulpzaam
Tegelijkertijd leg ik hem uit, dat hij op de crèche is om lekker te spelen. Dat hij, als er zulke dingen gebeuren, dat aan de zorgzaamheid van de juf mag overlaten. Dat zij daarvoor is. Als juf een ongelukje niet ziet, dan mag hij haar natuurlijk wel waarschuwen. Dat is heel behulpzaam en verantwoordelijk. Maar daarna mag hij weer verder spelen. Dat snapt hij. Het is een pak van z’n hart.

Mijn zoon is nu twintig. Hij kan heel inlevend en behulpzaam zijn, maar ook vrij gemakkelijk dingen loslaten, de verantwoordelijkheid bij anderen laten. Hij brengt die deugden mooi in balans. Niet hard gemaakt. Maar wel een Kei in Deugden! Dankzij opvoeden met deugden.

Get involved
Wil je tools ontvangen om te hoe je kinderen kunt opvoeden met aandacht voor deugden? Meld je aan voor de Kei in deugden – Inspiratiegroep op Facebook. De plek om hiermee kennis te maken.

Stuur mij een bericht