Meewandelen

13 oktober 2018 door Annelies Wiersma

De buurvrouw belt aan. Ze is met haar dochtertje en ze brengen Zwabber (onze hond) terug. Af en toe zijn ze onze ‘uitlaatservice’. Haar dochter mag wat meer buiten zijn en bewegen. Met Zwabber wandelen is veel leuker dan ‘zo maar’ wandelen. En zo bewijzen we elkaar een dienst.

Deugden herkennen
De buurvrouw vindt het ook wel spannend, want ze is geen hond gewend, en er kan onderweg van alles misgaan… Ze zouden een boze hond kunnen tegenkomen, en misschien wordt Zwabber dan bang… En haar dochter moet de riem natuurlijk niet loslaten, want dan loopt Zwabber misschien wel weg…

Ik schenk hen het volste vertrouwen. Stel moeder en dochter gerust en geef wat praktische tips. Ook geef ik vaak wat koekjes mee, dan loopt Zwabber heus niet weg.

Vandaag vertelt het meisje enthousiast dat ze gaat meedoen met de wandelvierdaagse van school. “En ik wil Zwabber meenemen,” klinkt het vastberaden. Dat lijkt haar geweldig, “want,” ratelt ze verder, “Zwabber is zo gek op wandelen, en dan gaan we elke avond wel 5 kilometer, en het zijn ook heel mooie routes!”

Moeder reageert geschrokken, dat het geen goed plan is, want “het mag vast niet, en andere kinderen kunnen bang zijn, niet iedereen houdt van honden, en het is ook vast veel te druk voor Zwabber, om met zo’n meute kinderen te lopen… ”

Deugden benoemen
Ik zie de teleurstelling op het gezicht van het meisje en richt me tot haar: “Ik vind het een geweldig idee van je. Wat lief dat je aan Zwabber denkt en enthousiast bent om haar mee te nemen. Dat heb je echt heel goed bedacht.”

Tegen de moeder: “Maar wat jij zonet opsomde, daar zit ook wat in. Ik waardeer je verantwoordelijkheidsgevoel, Zwabber is echt in goede, zorgzame handen bij jullie.”

Tegen beide: “Even denken…. Is het anders een idee, om na de vierdaagse de mooie routes aan Zwabber te laten zien? Zou het lukken om ze te onthouden?”

Dat vinden moeder een dochter beide een superplan. “Gaan we doen,” klinkt het vastberaden en vol zelfvertrouwen bij beide. Ik geloof dat Zwabber ook een beetje opgelucht keek.

Kans herkennen
Wil je leren hoe je een kans herkent om een deugd te versterken? Hoe jij met kinderen op een positieve manier aandacht kunt besteden aan karaktervormende eigenschappen, zoals enthousiasme en vastberadenheid? Meld je aan bij de Facebook Kei in deugden – Inspiratiegroep waar ik tips en tools deel.

Stuur mij een bericht