Messen slijpen of deugden slijpen?

Deze week staat de deugd helderheid centraal. De spreuk op de voorkant is van de dichter en toneelschrijver Joost van Vondel en luidt: ‘Men hoeft waar helderheid is niet de hersens te slijpen’. Miscommunicatie kan inderdaad de hersens pijnigen. Je vraagt je af: wat bedoelt die ander toch of waarom doet hij of zij zo? Onduidelijkheid kan irriteren en relaties schade toe brengen.
The Virtues Project leert je om mensen niet op gedrag te be- en veroordelen, maar naar de intentie te zoeken: je gaat op zoek naar de deugd die de ander met zijn of haar gedrag toont. Bijvoorbeeld, een muggenzifter is waarschijnlijk bezig zorgvuldig te zijn en een opschepper wil graag gewaardeerd worden. Door deze deugden te benoemen, geef je de ander erkenning en waardering en kom je dichter bij elkaar. Er ontstaat ruimte voor vreedzaam overleg.
Je kunt de ander vragen: ‘Kun je me helpen te begrijpen waar je mee bezig bent, wat je intentie is, wat voor jou belangrijk is?’ Je kunt dan samen ‘veilige grenzen’ (kerndeugden) afstemmen. Strategie 3 van The Virtues Project is daarbij een heel fijne. Deze strategie nodigt je uit bij jezelf te rade te gaan waar jij waarde aan hecht en dit ook uit te spreken (je grens helder aan te geven). Als je bekend bent met de vijf strategieën van The Virtues Project, kun je strategie 3 deze week eens opfrissen.
Ik las de spreuk op de voorkant van de deugdenkaart trouwens eerst als: ‘Men hoeft waar helderheid is niet de messen te slijpen’. Haha, daar zit wat in. Met helderheid kun je een hoop ergernis en ruzie voorkomen! Niet je messen of je hersens slijpen, maar je deugden slijpen 😉
Reflectievragen:
- Wat neem jij mee van de deugdenkaart ‘helderheid’?
- Wanneer is helderheid belangrijk?
- Wat heb je nodig om voor jezelf helderheid te krijgen?
- Wat heb je nodig om helder te zijn naar een ander?
- Wat kan je helpen om helderheid van een ander te krijgen?
- Waar kun je deze week helderheid bij gebruiken?
Wil je de vijf strategieën van The Virtues Project leren kennen en leren hoe je ze in je dagelijkse leven kunt toepassen? Kei in deugden biedt twee online trainingen: een cursus ‘Opvoeden met deugden’ voor ouders en een algemene Basistraining die voor iedereen interessant is. Lees er meer over via deze link. Je kunt ieder moment beginnen, ook vandaag!