Door dik en dun

3 augustus 2020 door Annelies Wiersma

De deugd van de week is loyaliteit. ‘Door dik en dun’ denk ik. Maar wat betekent dat eigenlijk? Ik heb de herkomst van het gezegde opgezocht:

Als je iemand door dik en dun steunt, help je hem of haar in goede en in slechte tijden. Vriendschap door dik en dun betekent zoveel als ‘onvoorwaardelijke vriendschap, ongeacht de omstandigheden’.

Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) betekent dik in deze zegswijze ‘modder’ en dun ‘plassen regenwater’. Door dik en dun gaan betekende letterlijk ‘over moeilijk begaanbaar terrein lopen’; figuurlijk ging het betekenen: ‘volhouden/trouw zijn, ook in slechte tijden’.

F.A. Stoett (Nederlandse spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden) vermeldt dat door dik en dun al in de zestiende eeuw voorkomt.

Bron: https://onzetaal.nl/taaladvies/door-dik-en-dun/

Reflectievragen:

  • Wat houdt ‘loyaal zijn’ volgens jou in?
  • Wie of wat steun jij door dik en dun?
  • Waar kan diegene (of datgene) van jou op rekenen?
  • Wat is er nodig om loyaal naar iemand (of iets) te kunnen blijven?
  • Hoe ziet loyaal zijn naar jezelf eruit?
  • Je bent vast ook wel eens ‘afgehaakt’. Hoe kwam dat, en hoe denk je daar nu over?
  • Welke zin van de kaart neem je voor deze week mee?

‘Loyaliteit voedt mijn betrokkenheid’, dat is de zin die ikzelf deze week meeneem. Vorige week heb ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens ‘vergadert’ met vertegenwoordigers van het internationale Virtues Project vanuit de hele wereld. Ik sprak met Facilitators uit de VS, Canada, Afrika, Japan en Europa die, net als ikzelf, soms al wel twintig of dertig jaar met deugden werken. Internationaal leeft het! In Nederland en in België zie ik de belangstelling voor deugden ook nog steeds groeien. Ook hier leeft het Deugdenproject.

Ik heb mijn collega’s laten weten dat ik weer bij de maandelijkse besprekingen zal zijn, waardoor ik voor Europa beter kan volgen wat er wereldwijd speelt en inspiratie kan doorgeven. Plus: ik ga beide basisboeken (hieronder te zien, naast mijn bijna antieke versie van The family virtues guide) in een nieuw jasje steken. Mijn boek Haal het beste uit je kind en jezelf; opvoeden met deugden is hierop gestoeld.

Stuur mij een bericht