Nodig moeten plassen

27 juli 2020 door Annelies Wiersma

De deugd van de week is waardigheid. In combinatie met ‘vakantie’ denk ik meteen aan deze foto. We waren onderweg naar Noorwegen en ik moest opeens heel nodig. Mijn zus moet de foto gemaakt hebben en mijn moeder plakte het in een album. Als kind heb ik me heel erg voor deze foto geschaamd. Ik kon die ook meteen vinden. Het gevoel van vernedering heeft blijkbaar indruk gemaakt.

Als volwassene kijk ik anders naar de foto. Het ziet er best grappig uit. Onderweg ergens plassen (als ik heel nodig moet!) doe ik intussen weer schaamteloos. In een bos bijvoorbeeld, niet langs een drukke snelweg.

Reflectievragen:

  • Waar denk jij aan bij ‘waardigheid’ in combinatie met ‘vakantie’?
  • Wat was de laatste keer dat jij je schaamde?
  • We maken allemaal wel eens ‘gênante blunders’ mee. Met welke blunder heb jij de waardigheid van jezelf of iemand anders aangetast?
  • Waarmee kun je verlies van waardigheid van jezelf of een ander herstellen?
  • Welke andere deugden, behalve waardigheid, helpen je om je hoofd omhoog te houden als je gevoel van waardigheid ‘geknakt’ is?

Met anderen aandacht besteden aan de deugd van de week? Word lid van de community Kei in deugden op Facebook.

Stuur mij een bericht