Op welke 7 manieren kun je behulpzaamheid tonen?

29 november 2019 door Annelies Wiersma

Je hebt mensen die precies doen wat ervan hen wordt verwacht. Ze wachten tot hen iets gevraagd wordt. Daarna komen ze in actie. Daarnaast heb je mensen die meteen te hulp schieten, nog voordat het gevraagd wordt. Tot welke categorie mensen hoor jij?

Sommige hulp is behulpzamer dan andere hulp. Bij deze geef ik je wat suggesties om de deugd behulpzaamheid te ontwikkelen.

1. Luister eerst

Het is bijna etenstijd. Ik ben nog druk met m’n werk. M’n man zegt: “Ik ga wel boodschappen doen.” Ik roep hem achterna: “Wacht… Ik heb al wel boodschappen gedaan. Kijk maar in de koelkast.” Gewenste hulp is weleens anders dan de hulp die je aanvankelijk dacht te bieden. De beste manier om te ontdekken wat iemand nodig heeft is een goede luisteraar zijn.  Des te meer de ander je vertelt (jij de ander laat praten, of vragen stelt), des te gerichter jij hulp kunt aanbieden.

2. Stel iets specifieks voor

Mensen die veel stress hebben, kunnen niet helder nadenken. Als je hen vraagt: “Hoe kan ik je helpen?” dan weten zij daar vaak geen antwoord op.
We zeggen tegen mensen: “Als ik ergens mee kan helpen, bel me dan gerust.” Maar de kans is groot dat de mensen niet bellen, bijvoorbeeld omdat ze niet lastig willen zijn. Wat wel helpt is een voorstel doen, bijvoorbeeld: “Zal ik je kind van school halen?” of “Ben je ermee geholpen als ik dat pakje nog even wegbreng, of vast begin met koken?”

3. Help mensen de positieve kant van iets te zien

Wanneer iemand net iets vervelends heeft gehoord, kun je iets positiefs zeggen. Bijvoorbeeld, als mijn moeder aan mijn vader vertelt dat een kledingstuk in de was is gekrompen, zegt hij: “Dan heb je een mooi excuus om iets nieuws te kopen.”
Mijn man was deze week bij een sollicitatiegesprek afgewezen voor een baan. Dat kan een behoorlijk rotgevoel geven. Hij baalde en zei: “Ik heb ook niet de goede antwoorden gegeven…” Ik kon hem opbeuren door te zeggen dat hij tijdens het gesprek misschien niet de gewenste antwoorden had gegeven, maar wel eerlijk was geweest. Daar knapte hij zienderogen van op.

4. Houd geen score bij

Oefen jezelf erin om anderen te helpen zonder er iets voor terug te verwachten. Leg de hulp die je anderen biedt en de hulp die je van anderen ontvangt niet op een weegschaal. Ga niet vergelijken wat anderen voor jou doen in vergelijking tot wat jij ‘allemaal’ voor anderen doet. Zelfs al houd je de score alleen voor jezelf bij, dan nog word je er waarschijnlijk niet vrolijk van.

5. Wees oprecht met hulp toezeggen

Als je liever niet helpt, of niet in staat bent om te helpen, wees daar dan eerlijk over. De ander voelt het waarschijnlijk al wel aan, dat je met tegenzin hulp aanbiedt. Bovendien, als je ergens hulp bij kunt gebruiken, dan zit je niet te wachten op iemand die onduidelijk is of de hulp niet waarmaakt. Zeg liever: “Ik ben niet de meest geschikte persoon om je daarbij te helpen” of “Het komt mij nu niet uit om te helpen”.

6. Doe wat je beloofd hebt

Heb je toegezegd dat je wilt helpen? Doe het dan meteen, of spreek duidelijk af wanneer je de hulp gaat bieden. Op die manier heeft je hulp direct effect. Er valt een last van iemand z’n schouder. Omgekeerd help je iemand van de wal in de sloot, als je niet komt opdagen of je hulp steeds uitstelt. Degene die hulp nodig heeft was intussen misschien al wel 10 x  geholpen door iemand anders.

7. Reik uit naar een onbekende

Toen ik deze week bij de bakker m’n handen vol had, was er een jongeman die de deur voor me openhield. Hij was een ander meisje net voor. Diverse wachtende klanten knikten waarderend naar de jongelui.
Zelf heb ik deze week in een winkel een mevrouw geholpen met het kiezen van een trui voor haar man. Ze bedankte me wel drie keer voor mijn vriendelijkheid!  Oh, en net nog, bij de brievenbus, heb ik een man geholpen die vroeg of ‘de bus al gelicht’ was. Hij kon het zelf in het donker niet goed lezen.

Het is altijd fijn als familie, vrienden of collega’s je ergens bij helpen. Daarnaast kan het het verrassend zijn om hulp te ontvangen van mensen buiten je ‘eigen kring’. Vorige week vertelde ik een kennis over m’n website, dat de zogeheten ‘ranking’ zo slecht is. Als je op ‘deugden’ zoekt vind je mij pas op de 36ste plaats… Dat is toch onbegrijpelijk? Ze vroeg: “Vind je het goed als ik jouw probleem aan mijn broer voorleg? Hij is daar een kei in.” Intussen ben ik door hem (een onbekende voor mij) geweldig geholpen! Daar word je blij van, toch?

Ik hoop dat deze tips je een beetje helpen. Let it ripple!

Wil je de deugd behulpzaamheid verder ontwikkelen, in jezelf of anderen hierbij helpen? De deugd wordt beschreven op deugdenkaarten, verkrijgbaar in de webshop.

 

 

 

Stuur mij een bericht