Haal het beste uit je kind en jezelf

Deze online training start z.s.m.

Hou nou eens op… Luister nou… Mijn zoontje was ruim 2 jaar oud. Ik voelde me soms net een politieagent! Ik gunde mijn kind het beste en wilde heel graag een leuke moeder zijn, maar vaak lukte dat niet. Tegelijkertijd zag ik heel veel positieve eigenschappen in zijn gedrag. Mijn peuter kon heel enthousiast, behulpzaam, geduldig en vergevingsgezind zijn. Hoe kon ik hem laten groeien en bloeien, zonder zijn zelfvertrouwen af te breken?

Beste opvoedmethode
Toen ontdekte ik het internationale Virtues Project. Dat was in 1994 door de VN gekozen als beste opvoedmethode (!) voor gezinnen van alle culturen. Ik las dat deugden belangrijke waarden zijn die kinderen voor hun ontwikkeling als mens nodig hebben. Geduld, doorzettingsvermogen, trouw en moed… Het zijn eigenschappen die kinderen (en volwassenen!) voortdurend inzetten, vaak zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Zonder dat zij (en wij!) er scholing in krijgen. Ik las: ‘Het Deugdenproject biedt opvoeders praktische handvatten om in je gezin aandacht te schenken aan 52 deugden die we dagelijks nodig hebben’. Dat maakte me nieuwsgierig. Het klonk positief!

Ik besloot met geduld te beginnen
Geduld, dat konden we wel gebruiken! Ik besloot met deze deugd te beginnen. Nadat ik ongeveer een week, in allerlei dagelijks opvoedsituaties, het woord ‘geduld’ had gebruikt, merkte ik al dat we veel geduldiger met elkaar omgingen. Aan het eind van de week vroeg mijn zoontje in een speeltuin: ‘Mama heb je nog even geduld? Ik wil nog even op de schommel’. Ik stond versteld: mijn zoontje sprak mij aan op mijn geduld! Hij had de betekenis van het woord helemaal begrepen!

Positief effect
Na deze succesvolle start, ben ik meer op deugden gaan letten. Ik benoemde ze telkens en dat had een positief effect op ons allebei. Want, zo schreef tijdschrift de Libelle later over mijn boek: ‘opvoeden is geen eenrichtingsverkeer’. De aandacht voor deugden hielp mij ook om stil te staan bij deugden in mijzelf, zoals vriendelijkheid, eerlijkheid en andere deugden. Ik was intussen zo enthousiast over ‘opvoeden met deugden’ dat ik het internationale Virtues Project™ in Nederland introduceerde en er mijn werk van maakte. Sinds 2002 geef ik de cursus ‘Opvoeden met deugden’ aan ouders en andere geïnteresseerden.

Het geeft mij ook inzicht in kwaliteiten waar ik zelf soms moeite mee heb. Ik herinner me een gesprek waarin mijn dochter veel vastberadenheid liet zien. Ik had al een paar keer ‘nee’ gezegd op verschillende manieren. Toen benoemde ik dat ik haar vastberadenheid zag. Daarnaast benoemde ik hoe ik zelf ook mijn grenzen had aangegeven. Ik vroeg mijn dochter wat ze nodig had?  Het was meteen duidelijk, ze respecteerde mijn besluit. – Jeannette

Geen trucjes
Je zult ervaren, dat je de deugden en de 5 strategieën die je leert toepassen in allerlei situaties kunt inzetten. Ze geven je houvast en inzichten hoe om te gaan met lastige opvoedsituaties. Je leert geen trucjes. Het Deugdenproject raakt jou en jouw kinderen dieper en geeft je zelfvertrouwen situaties samen op te lossen.

Onderwerpen die in een sfeer van respect aan de orde komen:

 • Hoe kan ik met mijn kind(eren) aandacht besteden aan onze positieve eigenschappen?
 • Hoe maak ik een begin?
 • Hoe gebruik ik de deugdenkaartjes?
 • Hoe kan ik deugden benoemen?
 • Hoe kan ik gedrag stimuleren of bijsturen?
 • Hoe kan ik grenzen stellen?
 • Hoe kan ik mijn kind begeleiden als het ergens mee zit?
 • Hoe blijven we in verbinding bij onenigheid?
 • Hoe word ik een meer ontspannen ouder?

Nieuw: online cursus opvoeden met deugden

Vanaf september 2020 kun je deze internationale cursus (waaraan wereldwijd al heel veel ouders meededen!) ook online bij mij volgen.

 • Je ontvangt 12 inspirerende online lessen die je in je eigen tijd en op je eigen tempo kunt volgen, bijvoorbeeld wekelijks.
 • Je leert hoe je met kinderen gericht aandacht kunt schenken aan meer dan 52 positieve eigenschappen: deugden!
 • Daardoor krijgen woorden zoals ‘eerlijkheid’ en ‘respect’ meer betekenis en worden deze eigenschappen makkelijker toepasbaar.
 • Je leert hoe je stap voor stap alle deugden benoemt en stimuleert. Ze komen tot bloei, in balans, of worden bijgeslepen en komen daardoor beter uit de verf.
 • In de omgang met elkaar worden steeds meer deugden tot leven gebracht. Niet alleen thuis, maar ook op school en in de maatschappij.
 • De lessen staan voor je klaar in ‘Course Flow’: een overzichtelijke structuur waar je inlogt en meteen aan de slag kunt.
 • Ik begeleid je persoonlijk: je ontvangt na iedere les feedback van mij.
 • Je kunt mij iedere les vragen stellen.
 • Je kunt je inzichten en ervaringen ook delen binnen de veilige grenzen van een besloten community.
 • De lessen bevatten vaak handige, praktische tips die ik zelf bedacht of hoorde van ouders van vele live cursussen die ik gaf.
 • Ik help je over de drempel: in de afgelopen jaren ontdekte ik wat ouders moeilijk vinden en wat dan kan helpen.
 • Ik deel mijn persoonlijke ervaring als ouder en mijn ervaring als Master Facilitator van vele cursussen in Nederland, Europa, Canada en Nieuw Zeeland.
 • Je kunt de lessen telkens opslaan. Na afloop kun je een pdf met je bevindingen downloaden en bewaren (opslaan of printen).
 • De cursus is op elk moment boeiend en ondersteunend. Voor opvoeders van peuters én pubers. Het is nooit te vroeg of te laat om aandacht te besteden aan deugden!

Investering:

De investering voor deze zeer volledige en waardevolle opvoedcursus bedraagt momenteel geen € 225,- maar € 197,50- incl. 21% btw.

Bonussen:

 • Je ontvangt per post een heel leuk welkomstpakketje!
 • Je krijgt bovendien een gesigneerd exemplaar van mijn boek ‘Haal het beste uit je kind en jezelf; opvoeden met deugden’ t.w.v. € 19.95
 • Je ontvangt een internationaal geldig certificaat. Dit kun je gebruiken als toegangskaartje voor de Virtues Project Facilitator Training die in Nederland wordt gegeven door mijn collega Master Facilitator Patty Jongemaets.
 • Je mag een afspraak maken voor een persoonlijk consult van een half uur (telefoon of skype).  Je mag aan het begin, tijdens of na afloop gebruik maken van dit aanbod.

Misschien ook leuk:

 • Met het certificaat dat je ontvangt, heb je toegang tot de Facilitator Training van het internationale Virtues Project. Als je deze ‘opleiding’ afrond mag je zelf de basiscursus aan ouders geven. In Nederland wordt deze (live) training gegeven door Patty Jongemaets van Dolfijnwellness.

Aanmelden:

Je kunt je in september aanmelden.  Neem vast contact op als je interesse hebt, dan laat ik het je meteen weten als de cursus start.

Reacties van deelnemers:

Ik hoor nog heel vaak dat we zulke leuke kinderen hebben. Dat is mede te danken aan die bijzondere cursus ‘opvoeden met deugden’ die ik bij jou volgde.”–  Annet

“De cursus hielp ons om tijd vrij te maken om samen over opvoeden te praten en op een lijn te komen.” – Louise en Yasin

“Wij denken er nog vaak aan terug. De cursus is voor ons heel verhelderend en fijn geweest in de zoektocht naar handvatten voor de juiste opvoeding, met name voor onze dochter (en zoon ook). Het heeft ons veel gebracht. Het mooiste cadeau kregen we laatst van Bas: “Jullie zijn zulke chille ouders, in vergelijking met ouders van vrienden.” – Mariëlle en Freddie

“Ik was bij een van de eerste cursussen.  Ik was direct geïnspireerd. Ik kon de deugden ook in mijn eigen leven en werk (met jongeren) gebruiken. Nog steeds.” – Marianne

* Het Virtues Project en de 5 strategieën
Het Virtues Project, een initiatief van Linda Kavelin-Popov, Dan Popov en John Kavelin (Canada), bestaat al sinds 1991 en heeft inmiddels z’n weg gevonden naar meer dan 100 landen. Het idee hiertoe ontstond door het toenemende geweld dat zij om zich heen zagen door en tegen kinderen. Geweld dat volgens hen veroorzaakt wordt door (een gevoel van) zinloosheid, een laag zelfbeeld en gebrek aan perspectief.

Met de aandacht voor deugden wilden zij kinderen betekenis en een doel geven. Het is hun overtuiging dat kinderen bij hun geboorte in potentie alle deugden meegekregen hebben. Wanneer ouders en opvoeders in staat zijn deze deugden tot ontwikkeling te laten komen, kunnen we samen de wereld veranderen.

Deugden zijn universeel, multicultureel, gaan over landsgrenzen heen en spreken mensen over de hele wereld aan, ongeacht hun geloof, cultuur of achtergrond. De theorie en methodieken hebben in de afgelopen decennia hun waarde reeds bewezen. In 1994 is, in het kader van het Jaar van de Familie, het Virtues Project door de Verenigde Naties uitgeroepen als beste opvoedprogramma ooit, geschikt voor alle culturen en religies.

Stuur mij een bericht