Overgave

28 januari 2019 door Annelies Wiersma

Het is maandagochtend. Ontbijtje gehad. Koffie ingeschonken. Computer aan en ik kan aan de slag. O, wacht. Windows wil een update doen. Nou vooruit dan maar. Dan kan ik de wasmachine nog even aanzetten. Hebben we dat ook maar weer gehad.

Als ik bij m’n pc terug kom, wacht mij een vriendelijke boodschap: ‘Uw update wordt voorbereid, even geduld a.u.b.’ … … … … … …

Dan duurt wachten lang. Na een poosje besluit ik eerst maar wat anders te gaan doen. Als ik een uur later terug kom is Windows ‘al’ voor 20% klaar met de update. Zo, dat schiet lekker op! Een uur later nog maar eens kijken. Alweer een vriendelijke boodschap: ‘Laat alles aan ons over. Schakel uw PC niet uit.’ Ik schiet in de lach. Overgave. Hoe toepasselijk kan de deugd van de week zijn?

Intussen is het lunchtijd. De hond heeft gewandeld, ik heb oud papier opgeruimd, de was opgehangen, de krant gelezen, bestellingen verpakt… Nu zou het wel fijn zijn als de m’n pc weer gebruiksklaar was. Ik durf bijna niet te kijken. Het scherm meldt: ‘Met deze updates bent u beter beschermd in een onlinewereld’.

Dat hadden ze nu niet moeten zeggen. Ik vrees opeens dat ik een nep-update heb gedaan, waardoor mijn onlinewereld helemaal niet meer veilig is!!! OMG! Op dat moment verschijnt gelukkig m’n vertrouwde startscherm. Ik haal opgelucht adem. Dat hebben we dan ook weer overleefd.

Geen geheim
Het is geen geheim dat het leven soms anders gaat dan je gepland had. Dikwijls kun je niet anders dan je overgeven aan de situatie. Er zijn immers talloze dingen die we niet in de hand hebben. Neem het weer, vertragingen in het verkeer, ziekte… om maar een paar dingen op te noemen waar we geen controle over hebben noch inspraak in krijgen. Hoe ga je daarmee om? Je kunt je er druk om maken, of je kunt de situatie aanvaarden, of er creatief mee omgaan. Voor je emotionele en je fysieke gezondheid is het beter dat wat je niet kunt veranderen los te laten. Maar eerlijk is eerlijk, heel gemakkelijk is het lang niet altijd. Soms is het een heel moeilijke levensles.

Reflectievragen:

  • Wanneer heb of had jij overgave nodig?
  • Hoe pas je deze deugd toe? Wat is jouw geheim?
  • Welke deugden helpen je om overgave in te zetten? (bij mijn zijn dat bijvoorbeeld creativiteit en optimisme)
  • Welke spreuk steunt jou? (bij mij is dat bijvoorbeeld: ‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’)

Voorbeeld quote:
“Keep calm. Control the controllables”

 

Stuur mij een bericht