Reviews

Ik ben moeder van 4, kindercoach, danscoach en uitvaartbegeleider. Thema’s waar ik mee werk, zijn rouw- en verlies, pesten, op eigen benen staan, zelf regisseur zijn in je leven en leef dat mooiste leven. De deugden zijn hierbij heel bruikbaar.

Ieder jaar introduceer ik de deugd van de week in mijn mentorklas. De leerlingen vragen er na een paar keer al om: ‘Welke deugd hebben we deze week?’ Ze denken er echt over na en er ontstaan mooie gesprekken over, vrolijk of juist heel serieus en openhartig. Mijn eindexamenleerlingen ontvangen bij hun diploma-uitreiking een deugdenkaart van de deugd die ik in hen heb gezien. De deugden raken de leerlingen. Ze helpen mij ook om hen net dat beetje extra aandacht en ondersteuning te geven.

Kinderen zijn zo onzeker en moeten zoveel. Het is mooi om ze te laten zien wat ze allemaal in zich hebben om trots op te zijn. Deugden helpen ons het positieve in onszelf en van elkaar te zien. Elke dag is weer een nieuwe dag om opnieuw te beginnen en te kijken wat er al goed gaat en waaraan we nog mogen werken.

We gebruiken de Deugdenvriendjes in onze kinderopvang. Het is heel leuk en leerzaam om elke maand een deugd centraal te stellen. Niet alleen voor de kinderen, ook voor onszelf. Soms kan ik best wat meer geduld gebruiken. We gebruiken o.a. het Deugdenvriendjes Doeboek en integreren deugden in de dagelijkse verzorging en activiteiten.

In mijn werk help ik mensen met levensvragen. Deugden spreken mij heel erg aan, ze raken mij. Ik voel heel intens hoe ze een extra dimensie aan mijn leven geven.

Ik ben een fan van deugden. Deugden zijn niet de brave regeltjes die we vroeger opgelegd kregen. Het zijn ook niet de normen en waarden van onze (westerse) samenleving. Ze vormen, in mijn woorden, een levenshouding die een harmonisch leven met jezelf in de samenleving mogelijk maakt. Deugden voeden iedere cultuur, alle mensen van binnenuit.

Stuur mij een bericht