Het eerste keitje

Begin 2000 is het eerste steentje van mijn deugdenpad gelegd. Met mijn zus sprak ik over opvoeden. “Ik zie zoveel positieve eigenschappen in mijn zoontje (toen ruim 2 jaar oud). Toch vind ik het moederschap ook best vaak vermoeiend. Ook heb ik vaak het gevoel dat ik hem geen recht doe, dat ik hem ontmoedig met mijn gemopper en gezeur. Zo jammer want ik zie zijn positieve intenties: zijn enthousiasme, creativiteit, behulpzaamheid en vastberadenheid…”
Mijn zus stuurde me een boek dat mijn leven veranderde! Lees hier het hele verhaal: https://www.keiindeugden.nl/rotsvast-idealisme
Gids
Drie weken later (mijn zus woont in Nieuw Zeeland) lag er een pakje op de deurmat: The Family Virtues Guide van Linda Kavelin-Popov. Ik sloeg het boek open en las over geduld… Dat was wat mijn zoontje en ik konden gebruiken. Ik las dat je geduld kunt oefenen en leren. Enthousiast ging ik ermee aan de slag.
Ik herinnerde ons telkens aan de deugd wanneer ik deze tegenkwam. Als ik een broodje voor mijn zoontje maakte, en hij even moest wachten, maande ik hem en mezelf tot geduld. “Even geduld schat.” Of als ik hem stap voor stap hielp zich aan te kleden, of als we voor een stoplicht stonden te wachten, herinnerde ik aan geduld door te zeggen: “Nu kunnen we mooi weer even geduld oefenen.” We kregen een stuk meer geduld met elkaar. In dagelijkse situaties die nou eenmaal om geduld vragen en ook in contact met anderen. Na een week vroeg mijn zoontje in een speeltuin (ik had net aangekondigd dat ik wel naar huis wilde): “Mama, heb je nog even geduld, ik wil nog even van de glijbaan.” Mijn hart maakte een sprongetje: dit werkt!
Ik bleef met mijn zoontje aandacht besteden aan deugden. Stap voor stap introduceerde ik een nieuwe deugd. Zelf leerde ik ook veel over deugden. Mijn sterke kanten en mijn groeimogelijkheden. Er ontwikkelde zich een een verlangen ‘om hier meer mee te gaan doen’.
Rots
In 2002 toog ik naar Genève om een Deugdentraining van het Virtues Project te volgen. Ik leerde er 5 strategieën, manieren deudgen actief en bewust in je dagelijkse leven te integreren. Ik vond het leerzaam, maar ook bijzonder intensief. Het leek wel therapie. Halverwege kregen we een oefening om ‘een spirituele wandeling’ te maken, om onderweg in de natuur ‘iets’ tot ons te laten spreken. Ik vond dat tamelijk zweverig klinken en zat intussen behoorlijk vol. Zodoende laste ik een pauze voor mezelf in. Terwijl iedereen gehoorzaam op pad ging, sneakte ik achterom, naar de tuin, waar ik een terrasje dacht te vinden om in alle rust tot mezelf te kunnen komen.
Wat bleek? Achter de struiken waar ik me wilde verstoppen lag een enorm rotsblok… ZO!! Hier kon ik dus echt niet om heen! Wat had dit rotsblok mij te vertellen? De boodschap was me meteen duidelijk: ik kon wel willen weglopen, of spijbelen, maar het Virtues Project had me geraakt. Hier moest ik wat mee doen.
Pionier
Zo gezegd, zo gedaan. In 2004 heb ik – samen met pioniers – Stichting Deugdenproject Nederland opgericht. Ik organiseerde dat de boeken van Linda Kavelin-Popov bij een gerenommeerde uitgeverij uit Groningen in Nederland werden uitgegeven en gaf ruim 10 jaar heel veel cursussen en trainingen. Ook schreef ik mijn eerste boek ‘Haal het beste uit je kind en jezelf’, vertaalde deugdenkaarten en deugdenboeken en werkte trouw aan het verspreiden van deugden. Met eerbied en respect voor de oprichters bracht ik het door hen bedachte gedachtegoed zo zuiver mogelijk over.
En hoewel ik plezier in mijn werk had, en mijn enthousiasme op tal van mensen wist over te brengen, brak het me op den duur toch op. De oorzaak? Het kwam niet verder. Mensen bleven tegen ‘deugden’ aanhikken. Vonden de materialen zweverig, of te Amerikaans (het Virtues Project komt uit Canada). Alsof ik een joekel van een rots een berg op moest duwen. Dat wilde ik niet langer, ik trok me (voor enkele jaren) terug uit het Deugdenproject.
Kei
Maar dan? Van de deugden kon ik geen afscheid nemen. Die zaten in me, ze zijn met me vergroeid. Ik ging op zoek naar nieuwe manieren en ontwikkelde eigentijdse materialen, zoals bijvoorbeeld Deugdenvriendjes (een hartverwarmend kaartensetje te gebruiken met peuters en kleuters) en 100 Kleurrijke Deugden Inzichtkaarten. En daarmee kwam mijn enthousiasme en vreugde helemaal terug. In 2020 heb ik me weer aangesloten bij Virtues Project Association International (de non-profit organisatie in Canada). Sindsdien vertegenwoordig ik Nederland in het International Advisory Comittee (IAC) en voel ik weer standvastigheid om ‘mijn’ (eigenlijk ‘onze’) missie te vervolgen.
Doe je mee met deugden tot leven brengen? Neem een kijkje bij de materialen en mijn online trainingen.
Let it ripple. Get involved!