Samenwerking:

5 september 2023 door Annelies Wiersma

De deugd van de week en van de hele maand september is ‘samenwerking’. Het schooljaar is overal weer begonnen. Het leven komt voor iedereen weer wat op gang. We gaan er weer voor!

Even stilstaan
In de zomer heb ik stilgestaan bij die vraag, waar ik voor wil gaan. Je zou zo maar kunnen doorgaan met wat je al deed, en misschien is dat ook precies wat je wilt. Toch hielp het mij hier wat dieper over na te denken.

Richting bepalen
De deugd van de maand juli (doelgerichtheid) en de weekdeugden die daarop volgden (bedachtzaamheid, verwondering, eenvoud, betrokkenheid en tevredenheid, misschien zitten ze nog – ongelezen – in je postbox) hielpen mij daarbij. Leg de kaarten maar eens bij elkaar; en haal er zinnen uit die jij kunt gebruiken. De deugden(kaarten) kunnen je op die manier helpen om je richting te bepalen, en je leven mogelijk weer een beetje bij te sturen.

Rode draad
Ik vroeg me af, wat vind ik nou het belangrijkste? Wat is de rode draad in mij leven? Wat past het best bij mij? Waar ga ik, zoals we dat tegenwoordig zeggen, van ‘aan’? Waarvan word ik blij? Wat motiveert me?

Schoonheid!
Het antwoord dat ik vond was ‘schoonheid’. Ik houd ervan, en vind het belangrijk, om dingen mooier te maken. Dat is wat ik het liefste doe en het beste kan. Voor mezelf, in mijn omgeving, of waar ik maar een kans zie, daar probeer ik een steentje bij te dragen aan schoonheid. Uiterlijk en innerlijk.

Mooier maken
Ik hou ervan mijn omgeving mooier te maken. Bijvoorbeeld: een tafel mooi dekken, een bos bloemen mooi schikken, mooie boeken uitgeven, enz. Ik houd er ook van deugden in mensen te zien. Om met het geven van een deugdencomplimentje (het benoemen van een deugd die ik opmerk) iemands dag misschien een beetje mooier te maken. Ik zie mensen graag groeien en bloeien.

Welbevinden
Aan beide, uiterlijke en innerlijke schoonheid, hecht ik waarde. Beide dragen – denk ik – bij aan verbondenheid en ons welbevinden.

Samenwerken?!
En dat past precies bij mijn werk. Met mijn deugdenboeken, deugdenkaarten, educatieve materialen en online trainingen hoop ik mensen te inspireren om dingen mooier te maken. Om schoonheid in zichzelf en in anderen op te merken. Om schoonheid in de wereld om ons heen te waarderen, te creëren en te behouden. Dat is mijn doel en daar heb ik een visie bij. En daarin wil ik graag met je samenwerken.

Dus, als ik je kan helpen, of jij mij? Laat het me weten. Samen staan we sterk!

Reflectievragen:

  • Welke zin neem jij mee van de deugdenkaart?
  • Heb jij iets waar je voor wil gaan? Hoe past samenwerking daarbij?
  • Met wie kun jij samenwerken om met deugden te werken?

Lees ook:

Waarom een deugdentraining volgen?

Deugden in het onderwijs: 10 praktische tips

 

Stuur mij een bericht