Standvastigheid: solid as a rock!

13 maart 2023 door Annelies Wiersma

Begin 2000 is het eerste steentje van mijn deugdenpad gelegd. Met mijn zus sprak ik over opvoeden. “Ik zie zoveel positieve eigenschappen in mijn zoontje (toen ruim 2 jaar oud). Toch vind ik het moederschap ook vaak lastig en vermoeiend. Bijvoorbeeld om telkens uit te leggen waarom iets niet kan of mag. Zo jammer en ontmoedigend, want ik zie zijn intentie: zijn enthousiasme, creativiteit, behulpzaamheid en vastberadenheid…”

Mijn zus stuurde me een boek dat mijn leven veranderde! Lees hier het hele verhaal.

Reflectievragen:

  • Wanneer voel(de) jij: hier ga ik voor? ‘Solid as a rock!’
  • Waar twijfel je wel eens over? Hoe ga je daarmee om?
  • Welke zin neem je mee van de deugdenkaart?

Wil je met je (klein)kinderen of je leerlingen met deugden aan de slag, dan zijn dit dé basisboeken om aan te schaffen:

De 5 strategieën van The Virtues Project

In beide boeken worden de vijf strategieën van The Virtues Project beschreven. Dit zijn praktische ‘reminders’ die je inspireren om deugden zelf, en in je interactie met kinderen, actief en bewust toe te passen en tot leven te brengen.

  1. Spreek deugdentaal – benoem deugden
  2. Herken leermomenten – zie struikelblokken als een kans om een deugd te ontwikkelen
  3. Stel veilige grenzen – baseer afspraken op deugden
  4. Neem tijd voor rust, ontspanning, reflectie – creëer verbondenheid (‘honour the spirit’)
  5. Bied actief aandacht – luister en stel vragen (‘offer spiritual companioning’)

Daarnaast worden in ieder boek 52 deugden beschreven, zodat je elke week op één specifieke deugd kunt focussen (of je kunt er ook meer tijd voor nemen).

De boeken zijn verkrijgbaar via mijn deugdenshop en iedere (online) boekhandel.

Stuur mij een bericht