Veerkracht

8 november 2019 door Annelies Wiersma

Hoe hervind je veerkracht na een grote verandering, zoals een verlies of een impactvolle gebeurtenis? Hoe gebruik je jouw eigen veerkracht en maak je een sprong om je toekomst vorm te geven? Deze twee vragen las ik op de website atelier veerkracht van collega coach Anne Marieke Kussendrager.

Vanuit mijn eigen expertise geef ik je graag de tip om te kijken welke deugden je met de deugd ‘veerkracht’ kunt combineren om deze innerlijke kracht op een voor jou juiste manier in te zetten. Ik noem dat ook wel ‘balanseren’.

Hoe je dat kunt doen
Lees de deugdenkaart. Bijvoorbeeld de eerste zin: “Veerkracht is de geestelijke kracht om je te kunnen herstellen bij tegenspoed.” Persoonlijk kan ik dat heel goed en snel. Wel eens te goed en te snel, om eerlijk te zijn.

Eerlijkheid en moed
De deugd ‘eerlijkheid’ helpt mij dus om mijn veerkracht te ‘balanseren’. Als ik eerlijkheid inzet, sta ik verdriet en teleurstelling toe. Maar dat gaat niet vanzelf. Daar heb ik de deugd ‘moed’ voor nodig. Een wat mildere deugd als ‘zachtmoedigheid’ kan mij misschien nog beter helpen…

Vertrouwen en onthechting
Voor moed, of zachtmoedigheid, is vertrouwen nodig. Bijvoorbeeld, dat je niet kopje onder gaat als je verdriet of teleurstelling bij jezelf toelaat. Maar als je verdriet wel de ruimte durft te geven, kun je het daarna beter loslaten. Dan kan de deugd ‘onthechting’ in beweging komen.  Dat gaat, bijvoorbeeld na een ‘schoonmakende’ huilbui (‘reinheid’!) of het luchten van je hart (‘openheid’) vaak min of meer vanzelf.

Domino-effect
Zo met deugden te puzzelen geeft een domino-effect. Via een specifieke deugd komen een heleboel andere deugden in beweging. Via veerkracht kom ik – door het combineren van de genoemde deugden en zin-voor-zin-lezen van de deugdenkaart bij mijn deugden ‘zelfvertrouwen’ en ‘kracht’! Dat geeft heel veel vreugde.

Groeiproces
Trouwens, herken je dat? Dat je telkens als je moed hebt ingezet, je daarna zo ontzettend blij bent? Je het gevoel hebt dat je gegroeid bent? En dat je steeds meer wordt wie je in diep van binnen, in wezen bent? Ik ben benieuwd of jij dit ‘proces’ ook kunt volgen en heb de stappen nog eens op een rijtje gezet:

Stappen:
  • Lees de deugdenkaart ‘veerkracht’, zin voor zin.
  • Welke andere deugden passen er voor jou bij?
  • Ontstaat bij jou ook een ‘domino-effect’?

Kindercoaching tip:
Je kunt dit ook doen met kinderen die een impactvolle gebeurtenis meemaken. Gebruik de Deugdenvriendjes met kinderen t/m ca. 9 jaar; gebruik Het Deugdenspel met kinderen/jongeren vanaf 9 jaar. Kies samen kaartjes uit die helpen veerkracht te hervinden.

Consult
Kun je hulp gebruiken bij het ‘balanseren’ van deugden? Neem contact op voor een consult.

Stuur mij een bericht