Verbondenheid

16 juni 2019 door Annelies Wiersma

Wat is het geheim van geluk? Leo Bormans vat het samen in twee woorden: andere mensen. In één deugd samengevat kun je spreken van verbondenheid.

Een manier om gelukkiger te worden is om in je leven meer momenten van verbondenheid te creëren. Bijvoorbeeld om dingen samen te doen met andere mensen. Het maakt niet uit wat, bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een koor, of een vereniging, met een gemeenschappelijke basis, zoals de liefde voor muziek, boeken, of een sport.

Als je geen werk hebt, kan vrijwilligerswerk een gevoel van verbondenheid geven. Want ook ‘dingen voor een ander doen’ − de deugd dienstbaarheid toepassen − brengt niet alleen de ander geluk, maar geeft ook onszelf geluk.

Aandacht voor deugden
Het zien en benoemen van deugden bij anderen, is ook een manier om verbondenheid te creëren. Het is tegelijkertijd een mooie manier om jezelf te oefenen in het herkennen van deugden in het dagelijkse leven. Zeg eens: ‘Ik waardeer jouw … (deugd) , zoals je …  (toelichting). Probeer het maar eens. Het is preciezer en gaat dieper dan een gewoon compliment. Dat merk je aan de verbinding die tot stand komt.

Contact maken
En jawel, knuffelen maakt ook gelukkig. Ook dat is wetenschappelijk aangetoond. Wist je dat mensen die meer knuffelen betere ethische keuzes maken en minder vaak ziek zijn? Verbondenheid, in de vorm van fysiek contact, is een basisbehoefte. De tastzin ontwikkelt zich als eerste, en sterft als laatste af…

Uit verbinding
We voelen ons boos en verdrietig als we buitengesloten worden. Of als we onszelf buitensluiten… In moeilijke tijden kunnen mensen elkaar kwijtraken, óf juist (terug)vinden. Wellicht schiet je daar, bij het lezen van deze zinnen, een voorbeeld van te binnen.

Wat een veelzijdige deugd is het toch! Ik voel me er wel mee verbonden. Hoe is dat bij jou?

Reflectievragen:

  • Waar denk jij als eerste aan bij de deugd verbondenheid?
  • Wat betekent verbondenheid voor jou? Hoe sterk voel jij je verbonden: met je familie, vrienden, buren, of de rest van de wereld?
  • Met wie voel jij je heel sterk verbonden? Wat bindt jullie?

Spreuk:

‘Wie tot erkenning van de waarheid van zijn leven komt, en in zijn leven eenheid vindt, vindt ook de harmonie der wereld.’ – Spinoza

  • Hoe maak jij verbinding met jezelf?
Stuur mij een bericht