Vrijgevigheid

25 maart 2019 door Annelies Wiersma

De tijd vliegt. Het is minstens 15 jaar geleden, toch herinner ik het me als de dag van gisteren. De middag loopt ten einde. We zouden voor het avondeten nog even boodschappen doen bij de buurtsuup. Mijn zoontje loopt gezellig naast me te babbelen over van alles en nog wat. Bij de bloemenzaak houdt hij stil: “Kom, we gaan een bloemetje voor jou kopen.”

Traktatie
Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen. In de winkel wijst hij stuk voor stuk bloemen aan die in het boeket moeten komen. Die wel, die niet, ja die. Hij let niet op de prijs. Wel op schoonheid en kleur. De winkelmevrouw speelt het mee, ze complimenteert hem dat hij een goede smaak heeft. Ze werpt hem (en mij) een vertederende blik toe als hij uitlegt: “Het is voor mama, ze krijgt een bos bloemen van mij.” Nadat het boeket is ingepakt, mag ik afrekenen. Zodra we buiten de winkel staan, bedank ik mijn kleine man uitbundig. Hij glundert!

We vervolgen onze weg naar de suup. Maar daar komen we niet aan, want zoonlief heeft nog een verrassing in petto: “Je hoeft vandaag niet te koken mama, we gaan lekker een pizzaatje eten.” Hij pakt mijn hand en troont me mee, de trap op naar het Italiaanse restaurant, dat zich boven de winkels bevindt. Tegen zoveel vastberadenheid en vrijgevigheid kan ik niet op, we nemen het er vandaag van! Ik heb me nog nooit zo getrakteerd gevoeld.

Vrijgevigheid
Hij heeft het niet van een vreemde. Als kind vond ik het al heerlijk om cadeautjes te maken. Mijn ouders hebben vrijgevigheid altijd gestimuleerd en voorgedaan. Bijvoorbeeld, bij een bezoekje een klein aardigheidje meenemen, een geschenk mooi verpakken en een kaartje of een bedankje sturen als iemand jou ergens op trakteert. Het zijn ‘kleinigheden’ die je meeneemt uit je opvoeding, die (merk je later) niet vanzelfsprekend zijn en van grote waarde blijken.

Reflectievragen:

  • Op welke manier pas jij vrijgevigheid toe?
  • Van wie heb jij vrijgevigheid geleerd? Of van wie kun je veel leren over deze deugd?
  • Hoe zou je directe omgeving eruit zien met en zonder vrijgevigheid?
  • Hoe kan vrijgevigheid bijdragen aan een mooiere wereld? Welke andere deugden komen met (een houding van) vrijgevigheid in beweging?
  • Welke zin op de deugdenkaart stimuleert jou?

Als je merkt dat vrijgevigheid je niet makkelijk afgaat, beschouw het dan als een ontwikkelpunt. Daag jezelf een beetje uit en zet kleine stapjes naar meer vrijgevigheid. Neem opnieuw een moment om de deugdenkaart te lezen en breng de deugd tot leven. Veel plezier!

Stuur mij een bericht