Wat is tevredenheid?

31 juli 2023 door Annelies Wiersma

Wat is tevredenheid? Tevredenheid is – als je het mij vraagt – een heerlijk, ontspannen en licht sprankelend, of juist loom, gevoel van vreugde. Je waardeert wat je hebt en je weet dat het leven goed is. Zo kan ik me ontzettend tevreden voelen als ik op de camping in mijn hangmat lig. Met een mooi boek of simpelweg naar de wolken kijken. Niks hoeft, het leven is goed.

Geen verlangen naar meer
Tevredenheid hoeft niet te betekenen dat je volkomen tevreden bent met waar je nu staat. Het betekent ook niet dat je geen toekomstdromen meer mag hebben, of dat je geen grotere visie hebt van wat mogelijk is, of dat je geen doelen meer hebt om na te streven. Het betekent dat je gelukkig bent met wat je nu – op dit moment in je leven – doet en hebt.

Met kinderen over tevredenheid filosoferen
Wat betekent tevredenheid? Waarom is de deugd van belang? Hoe brengen je die in de praktijk? Met een gesprek over tevredenheid, breng je het woord tot leven. Daar hebben kinderen hun leven lang profijt van.  Eenvoudige, niet-materiële dingen blijken vaak de meeste tevredenheid te geven.

Vergelijken stemt vaak ontevreden
Wanneer je je leven vergelijkt met dat van anderen, denk je misschien dat zij het beter voor elkaar hebben. Dat kan je ontevreden stemmen. Maar is het gras altijd groener aan de andere kant? Ooit heb ik iemand horen zeggen dat als iedereen zijn problemen zou vertellen en je daarna kon kiezen welk probleem je zou willen, je toch je eigen probleem zou kiezen. Ik vermoed dat dit komt omdat het leven je alleen problemen geeft die je aan kunt.

Inspiratie
Je mag natuurlijk gerust naar anderen kijken, voor inspiratie en om van hen te leren. Vooral wanneer je vergelijkbare interesses, doelen of waarden hebt, kan dat heel nuttig en effectief zijn. Wees je bewust van hoe en waarom je naar het leven van iemand anders kijkt – met welke bril. Zet het liefst een deugdenbril op: zie jezelf en anderen mild en vriendelijk.

Een houding
Tevredenheid is een houding. Probeer dankbaar te zijn voor zowel de kleine als grote dingen in het leven. De positieve en de negatieve. De materiële en de niet-materiële. Vriendschappen, familie, positieve ervaringen, leermomenten, behulpzaamheid van onbekenden, de trein die je van A naar B brengt, de zon die schijnt, de regen die valt… Er is zoveel om dankbaar voor te zijn! Het is van cruciaal belang om dit van jongs af aan te leren ervaren.

Dagelijkse tevredenheid toets
Hoe pak je het activeren van tevredenheid aan? Vraag iemand – een kind, een vriend, je partner, een collega, jezelf – eens een poosje dagelijks: waar ben je vandaag tevreden over (of dankbaar voor)? Wanneer je dagelijks bij je tevredenheid stilstaat, zal de deugd groeien. Negatieve gevoelens, zoals angst en onzekerheid, verminderen. Kortom, aandacht voor tevredenheid draagt bij aan ons welzijn.

Reflectievragen:

  • Hoe zou jij tevredenheid omschrijven?
  • Waar ben jij vandaag (al) tevreden over?
  • Welke zin neem je mee van de deugdenkaart?

Wil je leren hoe je voor je zelf, met je kind(eren) of klas kunt stilstaan bij deugden? Kijk bij mijn online trainingen.

Of lees: waarom een deugdentraining volgen?

Stuur mij een bericht