Zekerheid: waar wil jij naartoe?

13 april 2023 door Annelies Wiersma

De deugd van deze week, zekerheid, doet mij denken aan de stelling: ‘Pas als je weet waar je naartoe wilt, kun je daar ook daadwerkelijk aankomen’.

Met andere woorden: zolang je niet weet waar je naartoe wilt, blijft het een verlangen, of draai je in cirkeltjes rond. Of is er misschien een schuldgevoel, dat je ergens telkens weer in faalt. Wanneer je met zekerheid weet waar je naartoe wilt, wat je doel is, dan is het gemakkelijker om dat doel te bereiken. Dus laten we daar eens naar kijken, deze week.

Wat mijzelf momenteel bezighoudt (en ook bij deugden past) is ongewenst – niet effectief – gedrag. Een voorbeeld: ik wil graag leren ontspannen in het ongemak dat ik voel als iemand ergens mee worstelt. Het oordelen, adviseren, redden, of de situatie op mezelf betrekken (de valkuilen die ik in de mail van vorige week noemde) is niet effectief. Het roept emoties op en zaait onrust. Die voortkomen uit mijn ongemak. Dus daar zit de sleutel tot verandering. Mijn doel is dit ongemak de komende tijd te observeren en er verder niks mee te doen.

Dat leermoment herkende ik opeens. Het zal een uitdaging zijn, maar ik ben optimistisch en ijverig om te leren. En ik geloof in de kracht van deugden, dat we ze stuk voor stuk kunnen oefenen en cultiveren, of in balans kunnen brengen. Dat besef geeft mij een gevoel van vredige vreugde!

Reflectievragen:

  • Waar wil je naartoe? Waar verlang je naar? Welke richting wil je op?
  • Welke identiteit past daarbij: wat voor persoon, of karakter past daarbij? (wie of wat wil je zijn?)
  • Hoe gedraagt deze persoon zich?
  • Welke deugden past deze persoon toe?
  • Waarin moet deze persoon geloven om het gewenste gedrag te kunnen bereiken?
  • Hoe voelt hij zich als hij het nieuwe gedrag heeft aangeleerd?
  • Welke affirmatie neem je mee van de deugdenkaart zekerheid?

Indien je een duidelijk beeld hebt van wie je wilt zijn, is het vaak gemakkelijker om dat gedrag te laten zien. Of zoals Tony Robbins zei: “Clarity is power.”

Ik ben benieuwd of dit blogverhaal jou heeft uitgenodigd ongewenst of niet effectief gedrag van jezelf onder de deugdenloep te nemen en aan te pakken. Mail me vooral als je er iets over wilt delen. Ik lees je reactie graag.

TIP cadeautje nodig? Kijk in de deugdenshop!

Stuur mij een bericht