Zekerheid

5 mei 2019 door Annelies Wiersma

Het leven is vol onzekerheden. Kies je een studie, dan weet je niet of je een baan krijgt. Heb je een baan, dan weet je niet of je die zult houden. Het is niet zeker wanneer je AOW krijgt en met hoeveel pensioen je het zult moeten doen, of er goede zorg voor je zal zijn en woonruimte. Je weet niet hoe het met je gezondheid zal gaan. Of met de wereld. We hopen meestal maar, dat…

Ups en downs
Sinds mijn eenentwintigste heb ik te dealen met de ziekte Bechterew, een vorm van reuma met ups en downs.  Het heeft me veel geleerd. Bijvoorbeeld om met onzekerheden om te gaan.  Om het leven te nemen zoals het komt.  Om te doen wat ik kan doen. Morgen zien we wel weer.
Lange tijd heb ik geen vaste afspraken durven maken. Ik durfde me niet vast te leggen, want op mij kon je niet rekenen. Als ik een slechte dag had, of week, dan vielen alle plannen in duigen.

Zekerheid
De WAO uitkering, die ik korte tijd na mijn vaste werk kreeg, stopte. Noodgedwongen ben ik zeventien jaar geleden voor mezelf begonnen. Sindsdien leef ik het toch wel enigszins onzekere bestaan van een zzp’er: zelfstandig ondernemer zonder pensioen. Geen vaste werktijden, geen vast inkomen, geen arbeidsongeschiktheid- of rechtsbijstandverzekering. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik heb wel behoefte aan zekerheid, het geeft – denk ik – een gevoel van veiligheid.

Deugden
In de meest onzekere periode in mijn leven ontdekte ik deugden. Ik ben me erin gaan verdiepen en heb er mijn werk van gemaakt. Deugden vormen mijn kompas. Ze helpen me om mijn richting te bepalen en te volgen. Regelmatig pak ik een deugdenkaart voor mezelf. Vaak is er één zin op de deugdenkaart, die eruit springt, die me aan het denken zet. Op de deugdenkaart ‘zekerheid’ is dat: ‘Je stapt voorwaarts nadat je hebt onderscheiden wat de weg is die je wilt volgen’.

Voor mij is mijn deugdenwerk het pad dat ik afloop. Ik stap voorwaarts in het vertrouwen dat − wat er ook gebeurt − het allemaal goed is. Ik realiseer me ook dat ‘diverse onzekerheden’ me veel gebracht hebben en brengen, onder meer mijn leuke werk!

Reflectievragen:

  • In hoeverre ervaar jij zekerheid in je leven?
  • Wat doet onzekerheid met je? Kan het je verlammen, of kan het je ook in beweging brengen?
  • Kun je naar zekerheid verlangen?

Een citaat van Dag Hammarskjöld luidt:

“Ik weet niet wie − of wat − de vraag stelde. Ik weet niet wanneer zij gesteld werd. Ik herinner me niet dat ik antwoordde. Maar eens zei ik ‘Ja’, tegen iemand, of iets. Vanaf dat moment heb ik de zekerheid dat het leven zinvol is en dat mijn leven, in dienstbaarheid, een doel heeft.”

  • Wanneer zei jij met zekerheid ‘Ja’ tegen iemand, of iets?

De Zweedse diplomaat Hammarskjöld verongelukte bij een vredesmissie in Congo. Hij was onderweg om over een staakt-het-vuren te onderhandelen in de grondstoffenrijke Congolese provincie Katanga. De precieze omstandigheden van de crash zijn nooit opgeklaard. Mogelijk werd zijn vliegtuig neergehaald.

De Deugden Reflectiekaarten zijn verkrijgbaar via de Deugdenshop.

Tip: trek voor jezelf een deugdenkaart als je ergens mee zit. Dat kan via een van de Deugden Apps (altijd handig om op je telefoon te hebben), of via de pagina ‘trek een deugdenkaart’.

Stuur mij een bericht