Hoe gebruik je deugdenkaarten wel en (liever) niet

9 maart 2023 door Annelies Wiersma

Je hebt een prachtige set deugdenkaarten. Hoe gebruik je ze? Wat werkt wel en wat werkt niet? In de ruim twintig jaar dat ik de kaarten gebruik, voor mezelf en met anderen, ontdekte ik een aantal do’s en don’ts. Bij deze geef ik je 7 tips.

1. Eén deugdenkaart per week
Trek liever één kaart per week dan elke dag een kaartje. Gebruik liever één deugd per gezelschap dan elk een eigen kaart. Je leert de deugden op die manier stuk voor stuk kennen. Dat werk beter dan ze allemaal meteen willen (her)kennen en toepassen.

2. Lees een kaart zonder oordeel
Ik maak best vaak mee dat mensen meteen iets van zichzelf vinden terwijl ze een deugdenkaart lezen: ‘Ik heb geen geduld…’ Of ze scannen de tekst: ‘Deze zin klopt wel, maar wat hier staat klopt niet altijd…’ of ‘Daar ben ik het niet mee eens’.  Doe dat niet, lees de kaart zonder oordeel over jezelf, of de tekst, maar als een persoonlijke uitnodiging.

3. Betrek de deugd op het hier en nu
Lees de kaart niet ‘in het algemeen’, maar onderzoek welke zin van toepassing is op een actuele situatie in jouw leven (in het hier en nu!). Lees of de deugd iets bevestigt wat je al doet, of hoe die je kan helpen, of hoe die jou (of jullie) kan bemoedigen, stimuleren en inspireren.

4. Aanvaard de deugd die je trekt
Soms trek je een deugd die je liever niet had,

  • omdat je het een zwaar woord vindt (‘verdragen’, brrr…)
  • omdat je er negatieve associaties bij hebt (‘nederigheid, is dat een deugd?’)
  • omdat het woord je confronteert (‘hmmm… ik voel geen dankbaarheid’)
  • omdat de deugd je even helemaal niet past (‘verantwoordelijkheid, ik draag als zoveel lasten op mijn schouders’)
  • om een andere hier niet genoemde reden

Wijs de deugd niet af. Zet de deugd ‘openheid’ in en lees de kaart. Wat betekent de deugd? Heeft die een kant die je niet kent? Heeft die een balansdeugd* nodig? Kun je de deugd voor jezelf inzetten, bijvoorbeeld ‘zorgzaamheid’ naar jezelf in plaats van naar anderen? Waarschijnlijk ontdek je toch een zin waar je wel wat mee kunt.

Stel jezelf vragen, zoals:

  • Wat wil de deugd mij zeggen?
  • Waar nodigt deze deugd mij toe uit?
  • Waarom ‘roept’ deze deugd mij? (soms trek je telkens dezelfde!)

Dit is de deugd die je trok, hier moet je het mee doen! (Zoals de rechter in een bekend tv programma zegt: “Dit is mijn uitspraak en hier moet u het mee doen!”)

5. Houd de deugdenkaart in beeld
Zet of hang de deugdenkaart op een zichtbare plek. Bijvoorbeeld met een kaarthoudertje op de keukentafel of je bureau. Of met een magneet op de koelkast. Je kunt de kaart ook als bladwijzer gebruiken in een boek of dat je leest, of in je agenda. De deugd blijft je dan uitnodigen. Wanneer je de deugden app gebruikt: voeg de kaart dan toe aan je favorieten.

6. Sta wekelijks stil bij een deugd
Meld je aan voor de deugd van de week, je ontvangt dan iedere maandagochtend een deugdenkaart in je mailbox en wordt automatisch aan een nieuwe deugd herinnerd.

7. Tot slot: let it ripple!
Praat mee over de deugd van de week en ontvang reminders hoe je bij de deugd van de week kunt stilstaan. Meld je aan bij de Kei in deugden inspiratiegroep op Facebook.

* Via mijn Virtues Project Basis Deugdentraining leer ik je graag meer over o.a. hulp- en balansdeugden, en nog veel meer!

Stuur mij een bericht