Zingeving

7 mei 2019 door Annelies Wiersma

Vraag jij je ook wel eens af: heb ik ‘zin’ in mijn leven?

Waar word jij blij van?
Een vriendin vertelt me dat ze sinds een poos vooral voor ‘vreugde’ gaat. Ze vroeg me: ‘Annelies, waar word jij blij van?’ Tot mijn schrik, kon ik die vraag pas in de loop van de week echt goed beantwoorden. Ik moest er best lang over nadenken.

Veel dingen
Er zijn veel dingen die me blij maken. Een appje van m’n zoon, of we bij hem komen eten… Een uitnodiging van een vriendin, om samen naar een voorstelling te gaan… De heerlijke frisheid van een pas verschoond bed… De prachtige, paarse bloei van de violen, die ik opmerk als ik de tuin in loop om wat afval naar de groene bak te brengen…

Echt blij
Maar waar ik echt blij van word, is van leren en me ontwikkelen. De uitdagingen en leermomenten, ook al maken die me onzeker, of brengen ze me in de war, ze maken het leven ook interessant. Ik wil in mijn leven nog veel meer wijsheid ‘opzuigen’. Uit boeken, via ervaringen, van mensen… Van alles en iedereen leer ik.

Zingeving
Ook word ik blij van delen. Van dienstbaar kunnen zijn. Van ideeën helpen ontwikkelen, creatief zijn of samen een doel nastreven… Van ‘projecten’ die lopen, en de rol die ik hierin speel. De nieuwe contacten die ontstaan, de bestaande contacten die zich verdiepen. Daar word ik ‘blijer dan blij’ van. Het ‘geeft zin’ aan m’n leven. Is dat misschien het diepere ervaren van zingeving?

Zingevend versus zin-loos
Daarnaast ben ik een kei in ‘dingen belangrijk maken’, ook dingen die niet echt zin-gevend zijn. Het zijn veelal gewoontes die komen uit m’n opvoeding (zoals het hoort) of scholing (zoals het moet), in plaats van uit m’n eigen behoefte. Het is de kunst me daar meer bewust van te zijn. Er zijn ongetwijfeld zin-loze bezigheden of niet blij makende gedachten die ik kan schrappen: een interessante uitdaging voor deze week!

  • Waar word jij blij van?
  • Wat geeft betekenis aan jouw leven?
  • Van wie leer jij?
  • Welke dingen (die je toch doet, bijvoorbeeld uit gewoonte) vind je deep down niet belangrijk en zin-gevend?
  • Hoe kun je deze week zin-geven?

Citaat: “De zin van het leven, die schrijf je zelf.” – Loesje

Kijk in de Deugdenshop voor zingevende uitgaven.

Stuur mij een bericht